Sałatka z indykiem, serem korycińskim i salsą
4 porcje
30 min
Łatwe
Sałatka to idealna, lekka przekąska.
Składniki
1 kg indyka
1/2 szklanka sera korycińskiego
2 garść rukoli
1/2 szklanka suszonych pomidorów
2 szt. słodkich pomidorów
2 ząbki czosnku
1/4 szklanka oliwy z oliwek + odrobina do smażenia
2 łyżka posiekanej bazylii
3 szt. cebuli szalotki
1/4 szklanka soku z cytryny
1/4 szklanka kaparów
Sałatka z indykiem, serem korycińskim i salsą
Sałatka z indykiem, serem korycińskim i salsą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatek indyka sprawia, że zachowuje swoją lekkość, a jednocześnie pozwola zaspokoić głód.
Opis przygotowania:
- Indyka ugotuj tak jak do sajgonek (sprawdź TUTAJ). Ugotowanego indyka pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu jak carpaccio. Rozrzuć po mięsie rukolę.
- Kapary podsmaż na suchej patelni, a gdy odparują zalej oliwą i smaż, aż będą chrupiące.
- Pomidory przekrój na pół i pozbądź wody. Pokrój je w drobną kostkę i wymieszaj z posiekanymi suszonymi pomidorami, kaparami, porwaną bazylią, posiekaną szalotką, oliwą i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodaj starty czosnek i pokruszony ser. Całość polej sosem.
Komentarze