Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z suszonych grzybów na ziemniaczkach z serem feta

Sałatka z suszonych grzybów na  ziemniaczkach z serem feta
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Trwa sezon grzybowy,więc wykorzystuję to,kiedy mogę.Zabieram dania z grzybami również do pracy.

Składniki

10 szt. suszone kapelusze grzybów
1 szt. średnia cebula
5 szt. małe ziemniaki
2 łyżka ser feta w zalewie
1 łyżka posiekana natka pietruszki
3 łyżka olej
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka pieprz naturalny
o,5 łyżeczka posiekany czosnek

Opis wykonania

Kapelusze grzybów przygotować wcześniej.Zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia.Następnie gotować je przez ok. 40 min dwukrotnie w tym czasie zmieniając wodę.Grzyby wypłukać zimną wodą i odcedzić.Kapelusze kroić w cienkie paseczki.Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Zmieszać ją z grzybami,natką pietruszki oraz serem feta.Przyprawić solą oraz sporą ilością pieprzu naturalnego-może być mniej lub więcej,według uznania i smaku.Polać łyżką oleju.Wymieszać i na chwilę odstawić.Ziemniaki obrać,umyć i osuszyć.Pokroić je w plastry o grubości ok. 1 cm i posolić.Od razu smażyć na wolnym ogniu, na oleju, na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej do zrumienienia i miękkości .Posypać czosnkiem i chwilkę smażyć.Wyłożyć na talerz lub do innego naczynia.Na ziemniaki wyłożyć sałatkę z grzybów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych