Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z suszonych grzybów na ziemniaczkach z serem feta

Opis wykonania

Trwa sezon grzybowy,więc wykorzystuję to,kiedy mogę.Zabieram dania z grzybami również do pracy.

baner reklamowy maszynki do mielenia Kapelusze grzybów przygotować wcześniej.Zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia.Następnie gotować je przez ok. 40 min dwukrotnie w tym czasie zmieniając wodę.Grzyby wypłukać zimną wodą i odcedzić.Kapelusze kroić w cienkie paseczki.Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Zmieszać ją z grzybami,natką pietruszki oraz serem feta.Przyprawić solą oraz sporą ilością pieprzu naturalnego-może być mniej lub więcej,według uznania i smaku.Polać łyżką oleju.Wymieszać i na chwilę odstawić.Ziemniaki obrać,umyć i osuszyć.Pokroić je w plastry o grubości ok. 1 cm i posolić.Od razu smażyć na wolnym ogniu, na oleju, na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej do zrumienienia i miękkości .Posypać czosnkiem i chwilkę smażyć.Wyłożyć na talerz lub do innego naczynia.Na ziemniaki wyłożyć sałatkę z grzybów.