Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na sernik na zimno do wykonania w zaledwie kilkanaście minut. Dowiedz się, jak zrobić sernik na zimno dla dzieci i dorosłych.

Składniki

2 opakowanie galaretka truskawkowa
500 g truskawki
2–3 łyżka miód/cukier trzcinowy/ksylitol (dowolnie)
1 kg ser twarogowy w widerku

Opis wykonania

W serniku na zimno z galaretkami najwięcej czasu zajmuje czekanie na ostygnięcie galaretki, dlatego to właśnie od niej zaczynamy przygotowania. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej (nie gotującej!) wodzie i czekamy aż ostygnie. Warto użyć troszkę mniej wody niż zwykle, zwłaszcza w okresie letnim, około 800 ml na dwa opakowania.

Prosty sernik na zimno wymaga użycia jedynie blendera ręcznego Bosch o mocy 1200 W, by poradził sobie z dużą ilością masy sernikowej. Do głębokiej misy przekładamy twaróg z wiaderka, dodajemy ostudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Nie należy mieszać sernika na zimno zbyt długo, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy.

Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie, by nie uszkodzić owoców. Całość przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Dobra wskazówka: jeśli chcecie przygotować sernik na zimno z galaretką zamiast żelatyny, to wystarczy wybrać wegański odpowiednik z agarem. Jej zaletą jest to, że tężeje natychmiast po ostygnięciu.

Podanie

Sernik na zimno z truskawkami to idealny deser na upalne popołudnia, podajemy go bezpośrednio przed jedzeniem. Doskonale komponuje się ze świeżą, domową lemoniadą ogórkową.

Taki deser na zimno można podać maluchom – dzieci lubią sernik na zimno z owocami, a to doskonały pomysł na przemycenie w ich diecie nabiału i świeżych owoców.

Truskawki można zastąpić innymi owocami: świeżymi malinami, jagodami, poziomkami, borówkami, a także mango lub brzoskwiniami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych