


Prosty przepis na sernik na zimno do wykonania w zaledwie kilkanaście minut. Dowiedz się, jak zrobić sernik na zimno dla dzieci i dorosłych.
W serniku na zimno z galaretkami najwięcej czasu zajmuje czekanie na ostygnięcie galaretki, dlatego to właśnie od niej zaczynamy przygotowania. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej (nie gotującej!) wodzie i czekamy aż ostygnie. Warto użyć troszkę mniej wody niż zwykle, zwłaszcza w okresie letnim, około 800 ml na dwa opakowania.
Prosty sernik na zimno wymaga użycia jedynie blendera ręcznego Bosch o mocy 1200 W, by poradził sobie z dużą ilością masy sernikowej. Do głębokiej misy przekładamy twaróg z wiaderka, dodajemy ostudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Nie należy mieszać sernika na zimno zbyt długo, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy.
Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie, by nie uszkodzić owoców. Całość przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dobra wskazówka: jeśli chcecie przygotować sernik na zimno z galaretką zamiast żelatyny, to wystarczy wybrać wegański odpowiednik z agarem. Jej zaletą jest to, że tężeje natychmiast po ostygnięciu.
Podanie
Sernik na zimno z truskawkami to idealny deser na upalne popołudnia, podajemy go bezpośrednio przed jedzeniem. Doskonale komponuje się ze świeżą, domową lemoniadą ogórkową.
Taki deser na zimno można podać maluchom – dzieci lubią sernik na zimno z owocami, a to doskonały pomysł na przemycenie w ich diecie nabiału i świeżych owoców.
Truskawki można zastąpić innymi owocami: świeżymi malinami, jagodami, poziomkami, borówkami, a także mango lub brzoskwiniami.