Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szaszłyki z kurczaka, bazylii, papryki, pieczarek i pomidorków koktajlowych, polane sosem z miodu i pomarańczy.

Składniki

350 g filetów z piersi kurczaka
szalotka
50 ml oleju z pestek dyni lub oleju z orzechów laskowych
1 łyżka białego octu balsamicznego
sok z połówki pomarańczy
1 łyżka miodu
pęczka bazylii
sól, czarny pieprz
żółta papryka
pieczarek
małych pomidorów koktajlowych
pęczek rukoli
Sos do sałatki:
2 łyżka oleju z pestek dyni lub oleju z orzechów laskowych
2 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
sok z połówki pomarańczy
sól, czarny pieprz

Opis wykonania

Opłukać filet z kurczaka, usunąć błonki i osuszyć. Pokroić w 2,5-3 cm kostkę i włożyć do płaskiej formy. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Do marynaty dodać olej z pestek dyni, ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, miód, kilka listków bazylii i siekaną szalotkę. Doprawić solą i pieprzem i polać mięso.

Pokrojonego kurczaka marynować w lodówce przynajmniej przez godzinę, często mieszając. Paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Grzyby wytrzeć i odrzucić ogonki. Umyć pomidory koktajlowe. Wyjąć kurczaka z marynaty i zawijać pojedynczo kostki kurczaka w listki bazylii. Nadziać na 4 duże patyczki do szaszłyków wraz z papryką w kostkach, grzybami i pomidorami koktajlowymi, następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania.

Gotować na parze według przepisu. W międzyczasie w małym garnku rozgrzać, ciągle mieszając składniki na sos do sałatki. Umyć i osuszyć rukolę. Ułożyć na półmisku i wyłożyć na nią szaszłyki. Skropić szaszłyki gorącym sosem sałatkowym. Podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Przepis sprawdził się idealnie na grilla
Babeczka
Zamiast piersi wybieram podudzia bardziej soczyste :)
Rene
Mieliśmy ochotę na szaszłyki, więc pomyślałam, że skorzystam z Akademii Smaku i nie żałuję, bo wyszły super. Będę wracać do tego przepisu :)
Michu
Ta marynata do kurczaka jest rewelacyjna takie połączenie słodko kwaśnych aromatów. Sos do sałatki też pycha. To zdecydowanie moje smaki
Iwona Majewska
Idealne na grilla , ale również dobrze wychodzą z grilla elektrycznego
zielone_obloczki
Bardzo smaczne szaszłyki.