Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szaszłyki z marynowanego kurczaka

Opis wykonania

Szaszłyki z kurczaka, bazylii, papryki, pieczarek i pomidorków koktajlowych, polane sosem z miodu i pomarańczy.

Opłukać filet z kurczaka, usunąć błonki i osuszyć. Pokroić w 2,5-3 cm kostkę i włożyć do płaskiej formy. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Do marynaty dodać olej z pestek dyni, ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, miód, kilka listków bazylii i siekaną szalotkę. Doprawić solą i pieprzem i polać mięso. Pokrojonego kurczaka marynować w lodówce przynajmniej przez godzinę, często mieszając. Paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Grzyby wytrzeć i odrzucić ogonki. Umyć pomidory koktajlowe. Wyjąć kurczaka z marynaty i zawijać pojedynczo kostki kurczaka w listki bazylii. Nadziać na 4 duże patyczki do szaszłyków wraz z papryką w kostkach, grzybami i pomidorami koktajlowymi, następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Gotować na parze według przepisu. W międzyczasie w małym garnku rozgrzać . ciągle mieszając składniki na sos do sałatki. Umyć i osuszyć rukolę. Ułożyć na półmisku i wyłożyć na nią szaszłyki. Skropić szaszłyki gorącym sosem sałatkowym. Podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.