Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szaszłyki z kurczaka, bazylii, papryki, pieczarek i pomidorków koktajlowych, polane sosem z miodu i pomarańczy.

Składniki

350 g filetów z piersi kurczaka
szalotka
50 ml oleju z pestek dyni lub oleju z orzechów laskowych
1 łyżka białego octu balsamicznego
sok z połówki pomarańczy
1 łyżka miodu
pęczka bazylii
sól, czarny pieprz
żółta papryka
pieczarek
małych pomidorów koktajlowych
pęczek rukoli
Sos do sałatki:
2 łyżka oleju z pestek dyni lub oleju z orzechów laskowych
2 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
sok z połówki pomarańczy
sól, czarny pieprz

Opis wykonania

Opłukać filet z kurczaka, usunąć błonki i osuszyć. Pokroić w 2,5-3 cm kostkę i włożyć do płaskiej formy. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Do marynaty dodać olej z pestek dyni, ocet balsamiczny, sok pomarańczowy, miód, kilka listków bazylii i siekaną szalotkę. Doprawić solą i pieprzem i polać mięso.

Pokrojonego kurczaka marynować w lodówce przynajmniej przez godzinę, często mieszając. Paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Grzyby wytrzeć i odrzucić ogonki. Umyć pomidory koktajlowe. Wyjąć kurczaka z marynaty i zawijać pojedynczo kostki kurczaka w listki bazylii. Nadziać na 4 duże patyczki do szaszłyków wraz z papryką w kostkach, grzybami i pomidorami koktajlowymi, następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania.

Gotować na parze według przepisu. W międzyczasie w małym garnku rozgrzać, ciągle mieszając składniki na sos do sałatki. Umyć i osuszyć rukolę. Ułożyć na półmisku i wyłożyć na nią szaszłyki. Skropić szaszłyki gorącym sosem sałatkowym. Podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Przepis sprawdził się idealnie na grilla
Babeczka
Zamiast piersi wybieram podudzia bardziej soczyste :)
Rene
Mieliśmy ochotę na szaszłyki, więc pomyślałam, że skorzystam z Akademii Smaku i nie żałuję, bo wyszły super. Będę wracać do tego przepisu :)
Michu
Ta marynata do kurczaka jest rewelacyjna takie połączenie słodko kwaśnych aromatów. Sos do sałatki też pycha. To zdecydowanie moje smaki
Iwona Majewska
Idealne na grilla , ale również dobrze wychodzą z grilla elektrycznego
zielone_obloczki
Bardzo smaczne szaszłyki.