Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Inspirowane tradycyjnym smakiem bigosu danie z cukinią i kiełbasą w roli głównej znakomicie sprawdzi się jako sycący, letni obiad.

Składniki

2 kg cukinia
500 g kiełbasa cienka podwawelska
2 szt. duże marchewki
1 szt. cebula
200 g koncentrat pomidorowy
200 ml woda
3 łyżka oliwa
4–5 łyżka słodka papryka
do smaku ostra papryka
do smaku pieprz czarny
do smaku sól

Opis wykonania

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach z pomocą robota kuchennego Bosch MUM 5. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok – najlepiej użyć do tego sitka, by woda mogła swobodnie wypłynąć. W międzyczasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni.

Nasz bigos z cukinii bazuje przede wszystkim na warzywach. Marchewkę obieramy i również trzemy w robocie kuchennym z nakładką o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Jeśli chcesz nadać wyrazistości daniu, to  spróbuj dodać paprykę – taki  przepis na bigos z cukinii i papryki i kiełbasą urozmaici smak i doda całości chrupkości.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. To szybki bigos z cukinii, dlatego wystarczy go dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal wyraźnie chrupiące.

Bigos powinien być lekko pikantny, dlatego, jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty, to warto dodać więcej pieprzu lub szczyptę papryczki chilli. Dodatek wędzonej papryki znacząco podniesie walory smakowe dania.

Podanie

Danie serwujemy ze świeżym pieczywem. Z uwagi na brak często wywołującej wzdęcia kapusty, można go jeść o każdej porze dnia i nie martwić się o problemy gastryczne.

Taki warzywno-mięsny gulasz idealnie nadaje się do wekowania jako bigos z cukinii na zimę do słoików – te wystarczy sparzyć przed przełożeniem jedzenia i potem tylko zapasteryzować lub użyć do tego piekarnika z termoobiegiem Bosch.

Jeśli chcesz wypróbować inne smaki takich warzywnych dań, to koniecznie sięgnij po przepis na bigos po litewsku, bigos myśliwski lub też spróbuj bigosu wegańskiego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy