Szybki bigos z cukinii z kiełbasą
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szybki bigos z cukinii z kiełbasą
Szybki bigos z cukinii z kiełbasą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach z pomocą robota kuchennego Bosch MUM 5. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok – najlepiej użyć do tego sitka, by woda mogła swobodnie wypłynąć. W międzyczasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni.
Nasz bigos z cukinii bazuje przede wszystkim na warzywach. Marchewkę obieramy i również trzemy w robocie kuchennym z nakładką o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Jeśli chcesz nadać wyrazistości daniu, to spróbuj dodać paprykę – taki przepis na bigos z cukinii i papryki i kiełbasą urozmaici smak i doda całości chrupkości.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. To szybki bigos z cukinii, dlatego wystarczy go dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal wyraźnie chrupiące.
Bigos powinien być lekko pikantny, dlatego, jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty, to warto dodać więcej pieprzu lub szczyptę papryczki chilli. Dodatek wędzonej papryki znacząco podniesie walory smakowe dania.
Podanie
Danie serwujemy ze świeżym pieczywem. Z uwagi na brak często wywołującej wzdęcia kapusty, można go jeść o każdej porze dnia i nie martwić się o problemy gastryczne.
Taki warzywno-mięsny gulasz idealnie nadaje się do wekowania jako bigos z cukinii na zimę do słoików – te wystarczy sparzyć przed przełożeniem jedzenia i potem tylko zapasteryzować lub użyć do tego piekarnika z termoobiegiem Bosch.
Jeśli chcesz wypróbować inne smaki takich warzywnych dań, to koniecznie sięgnij po przepis na bigos po litewsku, bigos myśliwski lub też spróbuj bigosu wegańskiego!
Komentarze