Tabbouleh
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Popularny w krajach Bliskiego Wschodu tabbouleh coraz częściej gości także w polskich domach, stanowiąc doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie sprawdza się także jako imprezowa przekąska. Jak przyrządzić sałatkę na bazie kaszy bulgur i warzyw?
Składniki
120 g 120 g drobnej kaszy bulgur
1 szt. dużego pomidora
1 szt. małej cebuli
1/2 szt. zielonego ogórka szklarniowego
2 pęczek natki pietruszki
1 pęczek 1 pęczek mięty
4-5 łyżka łyżek oliwy z oliwek
3-4 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczka łyżeczki soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
247.2 kcal
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
5.5 g
Białko
4.2 g
Sól
0.8 g
Tabbouleh
Tabbouleh
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu na płycie grzewczej. Cebulę drobno posiekaj.
Pomidora i ogórka drobno posiekaj, przełóż na sitko dla pozbycia się wody.
Miętę oraz natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno.
Całość składników przełóż do misy, dodaj oliwę, sok z cytryny oraz sól.
Całość dokładnie wymieszaj. Najlepiej sałatkę przed podaniem schłodzić.
Komentarze