Tacos z wołowiną i krewetkami
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Doskonałe na aromatyczną kolację lub ciekawą przekąskę na przyjęciu.
Składniki
250 g mielonej wołowiny
12 krewetek
4 placki kukurydzianej tortilli
1 awokado
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
Pęczek kolendry,
Tabasco
1-2 limonki
Sól i pieprz (do smaku)
Tacos z wołowiną i krewetkami
Tacos z wołowiną i krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kuchnia meksykańska słynie z intensywnych smaków i aromatów, które doskonale podkreślają smak mięs i owoców morza.
Opis przygotowania:
- Z każdej tortilli wytnij 3 mniejsze placki za pomocą noża lub wykrywacza do ciastek.
- Cebulę pokrój w krążki, a czosnek drobno posiekaj. Limonki pokrój na osiem części. Krewetki oczyść z pancerza i umyj. Awokado pokrój w małą kostkę.
- Placki podpiecz w piekarniku. Mięso podsmaż na patelni z czosnkiem i tabasco.
- Krewetki skrop sokiem z limonki i smaż po 1 minucie z każdej strony.
- Na placki wyłóż awokado, cebulę, mięso a następnie krewetkę. Całość udekoruj limonką i kolendrą.
TIP
- Ilość tabasco dostosuj do własnych preferencji.
- Jeśli chcesz, aby twoje tacos były bardziej sycące, dodaj do nich fasolę.
Komentarze