Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tajska sałatka z soczewicy

Opis wykonania

Sałatka z soczewicą, cebulą, ananasem, papryką i pomidorami.

Obrać cebulę i czosnek. Obrać cienko imbir i wszystko drobno posiekać. Chili przekroić na pół, wyjąć pestki i drobno pokroić. Olej wlać na patelnię. Cebulę, czosnek, imbir i chilli poddusić mieszając. Dodać pastę curry, sos rybny, bulion w proszku, wodę i krótko zagotować. Dodać opłukaną soczewicę. Mieszaninę włożyć wraz z płynem do nieperforowanego pojemnika do gotowania i gotować na parze, jak podano poniżej. W międzyczasie obrać ananasa, wykroić twardy środek I drobno pokroić. Paprykę umyć, wyjąć pestki i pokroić na cienkie paski. Szczypiorek opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Wymieszać soczewicę i pomidory, posolić do smaku. Dodać ananas, paprykę i szczypiorek i podawać.
Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C,12-14 minut.
Wskazówka: soczewica przygotowana na parze jest szczególnie sypka.