Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowie, smak, aromat w wegańskim wydaniu. Niezwykle smaczna i sycąca tarta na bazie kaszy jaglanej. Tarty na słono to doskonały sposób na pyszny obiad.

Składniki

100 g kasza jaglana
40 g płatki jaglane
70 g szpinak
80 g cebula
15 g czosnek
50 g tofu wędzone
1 łyżka pasta z suszonych pomidorów
1,5 łyżka sos sojowy
1 łyżka olej kokosowy
1 szczypta bazylia
1 szczypta oregano
1 łyżeczka płatki pomidorowe
1 szczypta sól

Opis wykonania

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie (zawsze w proporcjach 2:1) przez 10 min. Następnie przekłam ją do blendera, dodaję płatki jaglane, 3 jajka, przyprawy toskańskie (2 łyżeczki) i wszystko miksuję. Przekładam do formy do pieczenia (którą delikatnie wysmarowałam olejem kokosowym i formuje kształt tarty.

Wkładam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 min. W tym czasie siekam cebulę, miażdżę czosnek i rozdrabniam szpinak. Przekładam na rozgrzaną patelnię z niecałą łyżką oleju kokosowego i pozostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem na ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do miseczki nalewam sosu sojowego i dodaje łyżeczkę ziół toskańskich.

Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do miseczki. Mieszam, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Wyciągam spód tarty z pieca, nakładam na niego przygotowaną mieszankę. Na górę kładę kawałeczki tofu. Wkładam całość do pieca na około 10-13 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i zimo

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych