Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta jaglana ze szpinakiem i tofu

Opis wykonania

Zdrowie, smak, aromat w wegańskim wydaniu. Niezwykle smaczna i sycąca tarta na bazie kaszy jaglanej. Tarty na słono to doskonały sposób na pyszny obiad.

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie (zawsze w proporcjach 2:1) przez 10 min. Następnie przekłam ją do blendera, dodaję płatki jaglane, 3 jajka, przyprawy toskańskie (2 łyżeczki) i wszystko miksuję. Przekładam do formy do pieczenia (którą delikatnie wysmarowałam olejem kokosowym i formuje kształt tarty. Wkładam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 min. W tym czasie siekam cebulę, miażdżę czosnek i rozdrabniam szpinak. Przekładam na rozgrzaną patelnię z niecałą łyżką oleju kokosowego i pozostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem na ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do miseczki nalewam sosu sojowego i dodaje łyżeczkę ziół toskańskich. Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do miseczki. Mieszam, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Wyciągam spód tarty z pieca, nakładam na niego przygotowaną mieszankę. Na górę kładę kawałeczki tofu. Wkładam całość do pieca na około 10-13 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i zimo

Bosch do kuchni