Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyrazista w smaku tarta inspirowana kuchnią meksykańską. Tatry na słono doskonale sprawdzą się jako pyszny obiad.

Składniki

Na spód tarty:
2 szklanka mąki z pełnego przemiału
1 szt. jajko,
120 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka bazylii
Na farsz:
250 g mięsa mielonego z indyka,
1 szt. puszka pomidorów
1 szt. puszka fasoli czerwonej lub czarnej
1/2 szt. puszki kukurydzy
1 szt. papryka zielona
1/4 szt. ostrej papryczki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
listki kolendry
1 szczypta chilli w proszku
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest ciasto. Potem wystarczy już tylko wymieszać składniki na farsz, a resztę załatwi za Ciebie piekarnik. Dzięki temu masz zarówno zachwycający obiad i więcej czasu dla rodziny.

Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i dokładnie zagnieć. Gdy nie będzie się kleiło do rąk, zawiń w papier i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki i piecz w 180 °C przez 10-15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Papryki pokrój w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź, a następnie przepłukaj pod bieżącą wodą. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, fasolę, kukurydzę, pomidory oraz papryki. Całość dopraw do smaku pieprzem, chilli, kolendrą i solą. Na ciepły spód wyłóż równomiernie farsz i piecz kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp tartym żółtym serem.

Tartę podawaj na ciepło, udekorowaną listkami kolendry.

TIP

Aby farsz lepiej się związał i nie rozpadał po upieczeniu możesz dodać 1-2 jajka.

Tartę można przygotować również z mięsa wołowego.

Aby mieć pewność co znajduje się w daniu mięso najlepiej zmielić samodzielnie.

Przygotuj podwójną porcję ciasta. Niewykorzystane ciasto możesz zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Kozinho.1985
Fajny pomysł. Tarta z nadzieniem meksykańskim, smakuje zaskakująco dobrze!
Aleksandra J
Bardzo fajny pomysł na tartę ☺️