Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta na słono z mielonym mięsem

Opis wykonania

Wyrazista w smaku tarta inspirowana kuchnią meksykańską. Tatry na słono doskonale sprawdzą się jako pyszny obiad.

Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest ciasto. Potem wystarczy już tylko wymieszać składniki na farsz, a resztę załatwi za Ciebie piekarnik. Dzięki temu masz zarówno zachwycający obiad i więcej czasu dla rodziny.

Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i dokładnie zagnieć. Gdy nie będzie się kleiło do rąk, zawiń w papier i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki i piecz w 180 °C przez 10-15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Papryki pokrój w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź, a następnie przepłukaj pod bieżącą wodą. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, fasolę, kukurydzę, pomidory oraz papryki. Całość dopraw do smaku pieprzem, chilli, kolendrą i solą. Na ciepły spód wyłóż równomiernie farsz i piecz kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp tartym żółtym serem.

Tartę podawaj na ciepło, udekorowaną listkami kolendry.

TIP

Aby farsz lepiej się związał i nie rozpadał po upieczeniu możesz dodać 1-2 jajka.

Tartę można przygotować również z mięsa wołowego.

Aby mieć pewność co znajduje się w daniu mięso najlepiej zmielić samodzielnie.

Przygotuj podwójną porcję ciasta. Niewykorzystane ciasto możesz zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.