Tarta na słono z mielonym mięsem
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Tarta na słono z mielonym mięsem
Tarta na słono z mielonym mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest ciasto. Potem wystarczy już tylko wymieszać składniki na farsz, a resztę załatwi za Ciebie piekarnik. Dzięki temu masz zarówno zachwycający obiad i więcej czasu dla rodziny.
Opis wykonania
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i dokładnie zagnieć. Gdy nie będzie się kleiło do rąk, zawiń w papier i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki i piecz w 180 °C przez 10-15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Papryki pokrój w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź, a następnie przepłukaj pod bieżącą wodą. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, fasolę, kukurydzę, pomidory oraz papryki. Całość dopraw do smaku pieprzem, chilli, kolendrą i solą. Na ciepły spód wyłóż równomiernie farsz i piecz kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp tartym żółtym serem.
Tartę podawaj na ciepło, udekorowaną listkami kolendry.
TIP
Aby farsz lepiej się związał i nie rozpadał po upieczeniu możesz dodać 1-2 jajka.
Tartę można przygotować również z mięsa wołowego.
Aby mieć pewność co znajduje się w daniu mięso najlepiej zmielić samodzielnie.
Przygotuj podwójną porcję ciasta. Niewykorzystane ciasto możesz zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.
Komentarze