Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tataki to japońska technika przygotowania mięsa lub ryb. Polega ona na szybkim usmażeniu zewnętrznych części mięsa i zachowaniu surowego środka. Wołowina sprawdzi się w tym przypadku doskonale, bo to jedno z mięs, które bez obaw możemy spożywać w formie surowej.

Składniki

200 g polędwicy wołowej
1 łyżeczka masła klarowanego
sól
olej
sos:
2 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 szt. limonki
kilka łodyga dymki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
260.5 kcal
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
16.3 g
Błonnik
21.7 g
Białko
1.6 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Imbir zetrzyj na drobnej tarce, dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, sok z limonki. Dymkę pokrój na drobne paski.

Patelnię bardzo dobrze rozgrzej na płycie grzewczej, dodaj masło klarowane, mięso obsmaż przez 30 sekund z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry, polej sosem i podawaj. Wołowe tataki doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także jako oryginalna przystawka do kolacji.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych