Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą

Opis wykonania

Klasyczny tatar przygotowywany jest ze świeżego, wysokiej jakości mięsa wołowego, siekanego lub mielonego. Możesz do niego dodać różne dodatki, które wzbogacą jego smak. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tatara wołowego z ogórkiem konserwowym i cebulą.

  1. Jak zrobić tatara wołowego?

    Świeżą wołowinę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, łącząc oba jej rodzaje. Przełóż zmielone mięso do miski i dodaj wodę, dobrze wymieszaj (dzięki temu tatar nie będzie twardy). Dodaj sól, pieprz, olej i mieszaj energicznie, tak by masa mięsna uległa napowietrzeniu. Dodaj odrobinę sosu sojowego i ponownie przemieszaj mięso. Odstaw je na kwadrans do schłodzenia w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. To samo zrób z ogórkami konserwowymi. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek, umieszczając każde z żółtek w osobnym naczyniu (np. w kieliszku). Z masy mięsnej formuj nieduże kulki i układaj na talerzu. Zrób lekkie wgłębienie i umieść w nim żółtko jaja kurzego.

    TIP: Jeżeli nie masz pod ręką ogórków konserwowych i zastanawiasz się jaki ogórek do tatara użyć, możesz go zastąpić ogórkami kiszonymi.

    Szukasz solidnej maszynki do mielenia mięsa? Sprawdź: Maszynki do mielenia Bosch

  3. Tatar podawaj lekko schłodzony, w możliwie jak najkrótszym czasie po przygotowaniu. Obok mięsa ułóż nieduże porcje cebuli i ogórka, całość ozdób posiekaną natką pietruszki (nie przesadź z ilością!). Tak przygotowany tatar z ogórkiem konserwowym to przystawka, która sprawdzi się doskonale na każdym przyjęciu.

    Smacznego!

    Więcej przepisów na dania z wołowiny znajdziesz tutaj: Wołowina

Bosch do kuchni