Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczny tatar przygotowywany jest ze świeżego, wysokiej jakości mięsa wołowego, siekanego lub mielonego. Możesz do niego dodać różne dodatki, które wzbogacą jego smak. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tatara wołowego z ogórkiem konserwowym i cebulą.

Składniki

500 g wołowej ligawy
500 g wołowiny na zrazy
do smaku sos sojowy ciemny
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 łyżka olej
4 łyżka woda
1 szt. cebula
2 szt. ogórek konserwowy
1 szt. natka pietruszki
4 szt. żółtko

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
601.5 kcal
Tłuszcz
38.3 g
Węglowodany
4.1 g
Błonnik
57.9 g
Białko
0.95 g
Sól
1.95 g

Opis wykonania

Jak zrobić tatara wołowego?

Świeżą wołowinę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, łącząc oba jej rodzaje. Przełóż zmielone mięso do miski i dodaj wodę, dobrze wymieszaj (dzięki temu tatar nie będzie twardy). Dodaj sól, pieprz, olej i mieszaj energicznie, tak by masa mięsna uległa napowietrzeniu. Dodaj odrobinę sosu sojowego i ponownie przemieszaj mięso. Odstaw je na kwadrans do schłodzenia w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. To samo zrób z ogórkami konserwowymi. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek, umieszczając każde z żółtek w osobnym naczyniu (np. w kieliszku). Z masy mięsnej formuj nieduże kulki i układaj na talerzu. Zrób lekkie wgłębienie i umieść w nim żółtko jaja kurzego.

TIP: Jeżeli nie masz pod ręką ogórków konserwowych i zastanawiasz się jaki ogórek do tatara użyć, możesz go zastąpić ogórkami kiszonymi.

Szukasz solidnej maszynki do mielenia mięsa? Sprawdź: Maszynki do mielenia Bosch

Tatar podawaj lekko schłodzony, w możliwie jak najkrótszym czasie po przygotowaniu. Obok mięsa ułóż nieduże porcje cebuli i ogórka, całość ozdób posiekaną natką pietruszki (nie przesadź z ilością!). Tak przygotowany tatar z ogórkiem konserwowym to przystawka, która sprawdzi się doskonale na każdym przyjęciu.

Smacznego!

Więcej przepisów na dania z wołowiny znajdziesz tutaj: Wołowina

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Najlepszy, klasyczny :)
Marta
Pyszne, warto znać ten przepis, u nas tatar pojawia się na każdej uroczystości rodzinnej.

Powiązane przepisy