Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą
Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić tatara wołowego?
Świeżą wołowinę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, łącząc oba jej rodzaje. Przełóż zmielone mięso do miski i dodaj wodę, dobrze wymieszaj (dzięki temu tatar nie będzie twardy). Dodaj sól, pieprz, olej i mieszaj energicznie, tak by masa mięsna uległa napowietrzeniu. Dodaj odrobinę sosu sojowego i ponownie przemieszaj mięso. Odstaw je na kwadrans do schłodzenia w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. To samo zrób z ogórkami konserwowymi. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek, umieszczając każde z żółtek w osobnym naczyniu (np. w kieliszku). Z masy mięsnej formuj nieduże kulki i układaj na talerzu. Zrób lekkie wgłębienie i umieść w nim żółtko jaja kurzego.
TIP: Jeżeli nie masz pod ręką ogórków konserwowych i zastanawiasz się jaki ogórek do tatara użyć, możesz go zastąpić ogórkami kiszonymi.
Szukasz solidnej maszynki do mielenia mięsa? Sprawdź: Maszynki do mielenia Bosch
Tatar podawaj lekko schłodzony, w możliwie jak najkrótszym czasie po przygotowaniu. Obok mięsa ułóż nieduże porcje cebuli i ogórka, całość ozdób posiekaną natką pietruszki (nie przesadź z ilością!). Tak przygotowany tatar z ogórkiem konserwowym to przystawka, która sprawdzi się doskonale na każdym przyjęciu.
Smacznego!
Więcej przepisów na dania z wołowiny znajdziesz tutaj: Wołowina
Komentarze