Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś z indyka z tuńczykiem, sardelą i kaparami.

Składniki

pęczek włoszczyzny
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
liście laurowe
1/2 l bulionu drobiowego
700 g piersi z indyka
puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g po odsączeniu zalewy)
konserwowe filety z sardeli w solance
2 łyżka małych kaparów
żółtka
3 łyżka soku z cytryny
50 ml oliwy
1-2 łyżka siekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz
cieniutkie plasterki cytryny do dekoracji

Opis wykonania

Włoszczyznę umyć, oczyścić i grubo rozdrobnić. Gotować według przepisu przez 10 minut na parze w nieperforowanym pojemniku wraz z ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i bulionem. Dołożyć mięso z indyka, zalać bulionem i warzywami gotować dalsze 20 minut. W międzyczasie odsączyć tuńczyka. Filet z sardeli dokładnie wypłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Tuńczyka podzielić na kawałki i zmiksować drobno z sardelami, żółtkami, jedną łyżką kaparów i dwoma łyżkami soku z cytryny. Dolewać powoli olej. Po ugotowaniu piersi z indyka wyjąc z pojemnika i pozostawić na 5 minut. Pokroić ukośnie na cienkie plasterki i ułożyć na półmisku lub talerzach. Sos połączyć z przecedzonym przez sito bulionem tak, aby był gęsty, dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny. Plasterki mięsa obficie polać sosem z tuńczyka. Posypać pozostałymi kaparami i udekorować plasterkami cytryny. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, bulion: 10 minut, pierś z indyka: 20 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych