Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku
8 porcje
100 min
Łatwe
Ten tort
Składniki
na formę tortownicę o średnicy ok. 20 cm
1 szt. seler naciowy
1 szt. duża cebula biała
3 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili pieprzu z cayenne (płaska)
2 łyżeczka mielonej papryki słodkie (płaskie)
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego (płaska)
2 łyżka ciemnego sosu sojowego
350 g mrożonego szpinaku
400 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżka suszonej natki pietruszki
400 g kaszy gryczanej palonej
2 szt. jajka
200 g mrożonego groszku
tłuszcz do wysmarowania formy
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera i cebulę, podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min.
Dodajemy szpinak mrożony, sos sojowy, czosnek, pieprz z cayenne, paprykę słodką, pieprz czarny, dusimy pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy.
Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodajemy pietruszki, soli i mieszamy.
Rada: krem z selera i szpinaku ma być bardziej ostry i słony niż lubimy.
Odstawiany do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wsypujemy kaszę gryczaną, 150 g groszku, roztrzepane jajka i mieszamy.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całą natłuszczamy.
Piekarnik nastawiamy na 220°C.
Przygotowana masę przelewamy do formy, na wierzch dodajemy pozostały groszek.
Wkładamy do piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w tej temp. 10 min.
Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min.
Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz.
Tort podajemy z ulubionym sosem.
Komentarze