Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku

Opis wykonania

Ten tort

baner reklamowy maszynki do mielenia Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera i cebulę, podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min. Dodajemy szpinak mrożony, sos sojowy, czosnek, pieprz z cayenne, paprykę słodką, pieprz czarny, dusimy pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodajemy pietruszki, soli i mieszamy. Rada: krem z selera i szpinaku ma być bardziej ostry i słony niż lubimy. Odstawiany do lekkiego przestygnięcia. Następnie wsypujemy kaszę gryczaną, 150 g groszku, roztrzepane jajka i mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całą natłuszczamy. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Przygotowana masę przelewamy do formy, na wierzch dodajemy pozostały groszek. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w tej temp. 10 min. Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min. Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz. Tort podajemy z ulubionym sosem.