Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku

Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ten tort

Składniki

na formę tortownicę o średnicy ok. 20 cm
1 szt. seler naciowy
1 szt. duża cebula biała
3 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili pieprzu z cayenne (płaska)
2 łyżeczka mielonej papryki słodkie (płaskie)
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego (płaska)
2 łyżka ciemnego sosu sojowego
350 g mrożonego szpinaku
400 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżka suszonej natki pietruszki
400 g kaszy gryczanej palonej
2 szt. jajka
200 g mrożonego groszku
tłuszcz do wysmarowania formy

Opis wykonania

Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera i cebulę, podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min. Dodajemy szpinak mrożony, sos sojowy, czosnek, pieprz z cayenne, paprykę słodką, pieprz czarny, dusimy pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodajemy pietruszki, soli i mieszamy. Rada: krem z selera i szpinaku ma być bardziej ostry i słony niż lubimy. Odstawiany do lekkiego przestygnięcia. Następnie wsypujemy kaszę gryczaną, 150 g groszku, roztrzepane jajka i mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całą natłuszczamy. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Przygotowana masę przelewamy do formy, na wierzch dodajemy pozostały groszek. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w tej temp. 10 min. Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min. Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz. Tort podajemy z ulubionym sosem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych