Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami według Mateusza Gesslera

tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie


Pierogi z kapustą i grzybami to smak tradycji zamknięty w delikatnym, elastycznym cieście. Aromatyczny farsz z kwaśnej kapusty i suszonych grzybów zachwyci każdego miłośnika kuchni polskiej. Wypróbuj ten sprawdzony przepis i odkryj, jak łatwo można przygotować pyszne domowe pierogi!

Składniki

400 g - mąki
1 szklanka - gorącej wody
3 łyżki - oleju
1/2 łyżeczki - soli
Farsz
500 g - kiszonej kapusty
7 szt. - suszonych borowików
1 szt. - cebuli sredniej
2 szt. - jajek
2 łyżki - oleju
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
1 szt. - cebuli
1 łyżka - grzybów posiekanych
1 łyżka - masła klarowanego
- natka pieruszki posiekana

Opis wykonania

Krok 1

Kapustę opłucz, odciśnij i posiekaj. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 1 godzinę.

Grzyby namocz w wodzie przez ok. 3  godziny. Następnie ugotuj je ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zostawiając wodę grzybową do farszu, i drobno posiekaj. Odłóż łyżkę posiekanych grzybów do dekoracji.

Drobno posiekaj cebulę, podsmaż na oleju do zeszklenia, dodaj kapustę oraz grzyby i smaż ok. 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodaj jajka, całość dobrze wymieszaj. Jeśli farsz będzie za gęsty, dodaj trochę wody z gotowania grzybów.

Krok 2

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, wodę, olej i sól, wyrób ciasto na pierogi. Powinno być bardzo elastyczne, daj mu odpocząć 30 minut.

Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj kółka. Na każde kółko dodaj kulkę z farszu i zamknij na pół, zwilżając brzegi wodą. Palcami popraw zamknięcie każdego pieroga, szczypiąc brzegi co ok 0,5 cm.

Wrzucaj  pierogi do gotującej się osolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Na patelnię  z masłem klarowanym dodaj posiekaną cebulę, po chwili dodaj łyżkę grzybów i smaż na złoto. Gotowe pierogi polej smażoną cebulą z grzybami i posyp natką pietruszki, podawaj.

Sprawdź również: Najlepsze ciasto na pierogi

Tipy i wskazówki

  • Farsz do pierogów można przygotować nawet dzień wcześniej – schłodzenie i przechowanie go w lodówce ułatwia lepienie, bo masa staje się bardziej zwarta i łatwiejsza do formowania.​
  • Gotowe pierogi warto układać na posypanej mąką ściereczce, aby się nie sklejały ani nie przesiąkały wilgocią – szczególnie jeśli przygotowujesz dużą ilość przed gotowaniem.
  • Aby pierogi podczas gotowania się nie rozklejały, dodaj do wody trochę soli oraz odrobinę oleju. Gotuj je w dobrze osolonej, wrzącej wodzie i delikatnie mieszaj, by nie przywarły do dna garnka.
  • Po ugotowaniu pierogi najlepiej wyjąć łyżką cedzakową i od razu podać albo przelać zimną wodą, jeśli chcesz je później podsmażyć lub zamrozić – w ten sposób zachowają jędrność i nie sklei się ich powierzchnia.

Wypróbuj również innych przepisów na pierogi:

Najczęściej zadawane pytania

Czy można użyć świeżej kapusty zamiast kiszonej?

Tak, ale wówczas warto kapustę wcześniej lekko ukisić lub ugotować z dodatkiem soku z cytryny, by nadać farszowi odpowiednią kwasowość i tradycyjny smak.​

Czy da się zamrozić surowe pierogi?

Tak, pierogi można mrozić. Układaj je pojedynczo na blasze, by nie skleiły się, potem przenieś do woreczka lub pojemnika. Gotuj bezpośrednio z zamrożenia, dodając 1–2 minuty do czasu gotowania.

Porada Szefa

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych