Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki
4 porcje
180 min
Średnie
Udka z kaczki w sosie mandarynkowym z dodatkiem żurawiny, podawane z ziemniakami i liśćmi botwinki.
Składniki
10 udek z kaczki (maksymalnie po 150 g)
350 g mandarynek
Wino ryżowe
1 kostka masła
2 cytryny
50 g suszonej żurawiny
Porto
Świeża kolendra
Miód pitny
Miód
70 g młodych, małych ziemniaków
Liście botwinki z małymi buraczkami
1 koncentrat z buraka
Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki
Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oczyszczone udka kacze natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.
Następnie obsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełóż do wysokiego naczynia i piecz przez około 2 godziny w 120°C.
Mandarynki wyfiletuj, zalej winem z odrobiną miodu i gotuj do czasu aż się rozgotują.
Żurawinę namocz w porto i obgotuj. Po wystudzeniu połącz ją z sosem mandarynkowym.
Ziemniaki ugotouj z masłem w osolonej wodzie.
Buraczki oczyść i obgotuj w koncentracie.
Sparz liście botwinki.
Na ziemniaki połóż liście z buraczkami a następnie udka zanurzone w sosie.
Całość udekoruj liśćmi kolendry.
Komentarze