Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki

Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Udka z kaczki w sosie mandarynkowym z dodatkiem żurawiny, podawane z ziemniakami i liśćmi botwinki.

Składniki

10 udek z kaczki (maksymalnie po 150 g)
350 g mandarynek
Wino ryżowe
1 kostka masła
2 cytryny
50 g suszonej żurawiny
Porto
Świeża kolendra
Miód pitny
Miód
70 g młodych, małych ziemniaków
Liście botwinki z małymi buraczkami
1 koncentrat z buraka

Opis wykonania

Oczyszczone udka kacze natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.

Następnie obsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełóż do wysokiego naczynia i piecz przez około 2 godziny w 120°C.

Mandarynki wyfiletuj, zalej winem z odrobiną miodu i gotuj do czasu aż się rozgotują.

Żurawinę namocz w porto i obgotuj. Po wystudzeniu połącz ją z sosem mandarynkowym.

Ziemniaki ugotouj z masłem w osolonej wodzie.

Buraczki oczyść i obgotuj w koncentracie.

Sparz liście botwinki.

Na ziemniaki połóż liście z buraczkami a następnie udka zanurzone w sosie.

Całość udekoruj liśćmi kolendry.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo smaczne. Super propozycja na obiad
Toporkiewicz
Bardzo dobre z opiekanymi ziemniaczkami