Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki

Opis wykonania

Udka z kaczki w sosie mandarynkowym z dodatkiem żurawiny, podawane z ziemniakami i liśćmi botwinki.

  1. Oczyszczone udka kacze natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.

  2. Następnie obsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełóż do wysokiego naczynia i piecz przez około 2 godziny w 120°C.

  3. Mandarynki wyfiletuj, zalej winem z odrobiną miodu i gotuj do czasu aż się rozgotują.

  4. Żurawinę namocz w porto i obgotuj. Po wystudzeniu połącz ją z sosem mandarynkowym.

  5. Ziemniaki ugotouj z masłem w osolonej wodzie.

  6. Buraczki oczyść i obgotuj w koncentracie.

  7. Sparz liście botwinki.

  8. Na ziemniaki połóż liście z buraczkami a następnie udka zanurzone w sosie.

  9. Całość udekoruj liśćmi kolendry.