Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki

Udko z kaczki glazurowane mandarynką z ziemniaczkami i liśćmi botwinki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Udka z kaczki w sosie mandarynkowym z dodatkiem żurawiny, podawane z ziemniakami i liśćmi botwinki.

Składniki

10 udek z kaczki (maksymalnie po 150 g)
350 g mandarynek
Wino ryżowe
1 kostka masła
2 cytryny
50 g suszonej żurawiny
Porto
Świeża kolendra
Miód pitny
Miód
70 g młodych, małych ziemniaków
Liście botwinki z małymi buraczkami
1 koncentrat z buraka

Opis wykonania

Oczyszczone udka kacze natrzyj solą i odstaw na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.

Następnie obsmaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełóż do wysokiego naczynia i piecz przez około 2 godziny w 120°C.

Mandarynki wyfiletuj, zalej winem z odrobiną miodu i gotuj do czasu aż się rozgotują.

Żurawinę namocz w porto i obgotuj. Po wystudzeniu połącz ją z sosem mandarynkowym.

Ziemniaki ugotouj z masłem w osolonej wodzie.

Buraczki oczyść i obgotuj w koncentracie.

Sparz liście botwinki.

Na ziemniaki połóż liście z buraczkami a następnie udka zanurzone w sosie.

Całość udekoruj liśćmi kolendry.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo smaczne. Super propozycja na obiad
Toporkiewicz
Bardzo dobre z opiekanymi ziemniaczkami