Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne, puszyste i słodkie bezy z cytrynowym akcentem. Dzięki niewielkim rozmiarom możesz nakarmić swoją drugą połówkę.

Składniki

4 białka jaj rozmiar M
1 szklanka białego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Skórka z 2 cytryn

Opis wykonania

Do metalowej miski przełóż białka. Dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać pianę na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając.

Gdy na pianie zaczną tworzyć się niewielkie wierzchołki, które po chwili będą opadać zwiększ obroty do maksymalnych i zacznij dodawać cukier. Wsypuj go powoli po łyżce aby dokładnie się rozpuścił.

Porada

Jeśli jesteś bardziej zapalonym miłośnikiem pieczenia na niewielką ilość bezy połóż malinę lub truskawkę i otocz owoc bezową chmurką. Po upieczeniu otrzymasz nieduże stopki z niespodzianką w środku.



Bosh Logo
Bosh

Na koniec ubijania do bezy dodaj sok z cytryny. Po dodaniu skórki bezę należy wymieszać ręcznie.

Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj niewielkie rozetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezy piecz w 140 stopniach przez 45 minut. Podczas pieczenia drzwiczki powinny być lekko uchylone.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ki_dzieek2
Zrobiłam w formie lizaków bezowych- wyszło super.
Testerka84
U nas wyszły bialutkie