Walentynkowe bezy
2 porcje
80 min
Średnie
Składniki
Walentynkowe bezy
Walentynkowe bezy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do metalowej miski przełóż białka. Dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać pianę na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając.
Gdy na pianie zaczną tworzyć się niewielkie wierzchołki, które po chwili będą opadać zwiększ obroty do maksymalnych i zacznij dodawać cukier. Wsypuj go powoli po łyżce aby dokładnie się rozpuścił.
Porada
Jeśli jesteś bardziej zapalonym miłośnikiem pieczenia na niewielką ilość bezy połóż malinę lub truskawkę i otocz owoc bezową chmurką. Po upieczeniu otrzymasz nieduże stopki z niespodzianką w środku.
Na koniec ubijania do bezy dodaj sok z cytryny. Po dodaniu skórki bezę należy wymieszać ręcznie.
Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj niewielkie rozetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bezy piecz w 140 stopniach przez 45 minut. Podczas pieczenia drzwiczki powinny być lekko uchylone.
Komentarze