Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Warzywne kotlety z kaszą bulgur

Opis wykonania

Inspiracją do tego dania były pyszne i proste kotlety jajeczne. Kasza bulgur jest nie tylko sycąca, ale i bardzo zdrowa! Smacznego :)

Zagotowujemy wodę, do wrzącej dodajemy bulgur i gotujemy 3 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę (bez mieszania) by wchłonęła wodę - podobnie przygotowuje się kuskus. Do miski dodajemy pociętą w kawałki fasolkę, paprykę, pokrojone jajka i szalotkę oraz zimną kaszę. Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i mąkę. Z gotowej masy formujemy kotlety i smażmy na gorącym tłuszczu. Kotlety nie wymagają dodatkowej panierki z bułki tartej czy mąki. Po usmażeniu przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.