Wegańska solianka
4 porcje
Średnie
Zupa która w tradycyjnej postaci oparta jest na mięsie. Jednak okazuje się, że w wersji wegańskiej jest równie wspaniała i wielowymiarowa. wspaniała!
Składniki
180 g kostka sojowa
1 szt. słoik ogórków kiszonych + woda z ogórków
2 szt. cebula
1 szt. pomidor malinowy
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. ostra papryczka
1 szt. średni słoik czarnych oliwek
2 szt. duże pieczarki grillowe
2 łyżeczka skrobia z tapioki
1200 ml woda
3 łyżka sos tamari
2 łyżeczka ostra wędzona papryka
2 łyżeczka łagodna wędzona papryka
1 łyżeczka sól czosnkowa
sól
Wegańska solianka
Wegańska solianka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kostkę sojową zalać niewielką ilością wrzątku z łyżką tamari i łyżeczką ostrej wędzonej papryki, tak by kostki jedynie przykryć płynem. Odstawić na kilka minut, aż wchłoną całą wodę. Cebule, ostrą paprykę i czosnek pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, aż nabierze złotego kolory. Następnie dodać odcedzoną z nadmiaru płynu kostkę sojową i smażyć razem. Dodać łyżeczkę ostrej i łagodnej, wędzonej papryki oraz sól czosnkową. Kiedy całość ładnie się podsmaży posypać skrobią z tapioki i wymieszać. Po dwóch minutach wyłączyć patelnię. Do garnka wlać gorącą wodę i przełożyć zawartość patelni. Gotować na niewielkim ogniu. W między czasie na tej samej patelni podsmażyć pieczarki z czosnkiem i posiekaną ostrą papryką. Następnie także przełożyć do garnka. Ogórki pokroić w półplasterki i wraz z połową słoika wody po ogórkach wlać do garnka. Zamieszać i powoli gotować. Pomidora zblendować i również dodać do zupy. W następnej kolejności dodać oliwki i pozostałe przyprawy. Posolić do smaku. Zupa ma być ostra, słona i kwaśna równocześnie z wyraźnym, wędzonym posmakiem. W razie potrzeby dodać więcej ostrej wędzonej papryki, bądź zmniejszyć ilość w zależności od preferencji. Podawać z świeżym chlebem.
Komentarze