Wegański krem z marchewki i cieciorki z mleczkiem kokosowym i czarnuszką
4 porcje
120 min
Łatwe
Wegański krem z marchewki i cieciorki z mleczkiem kokosowym i czarnuszką
Składniki
350 g ciecierzyca wcześniej namoczona i ugotowana lub z puszki
2 szt. cebula
5 szt. suszony pomidor
1 kg marchew
200 ml mleczko kokosowe
4 łyżeczka czarnuszka mielona/ ziarna
1 garść zielenina
1,5 l bulion warzywny
100 ml olej z pestek winogron
3 szt. seler nać
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz mielony
Wegański krem z marchewki i cieciorki z mleczkiem kokosowym i czarnuszką
Wegański krem z marchewki i cieciorki z mleczkiem kokosowym i czarnuszką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę udusić na połowie oleju, dodać marchewkę oraz seler nać, następnie zalać bulionem warzywnym. Dodać suszone pomidory, gdy warzywa zmiękną, dodać wcześniej ugotowaną cieciorkę, odstawić do ostygnięcia i zblendować na krem. Dodać część mleczka kokosowego oraz przyprawy i zagotować. Podawać udekorowane mleczkiem kokosowym, czarnuszką połączoną z olejem i zieleniną.
Komentarze