Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzyw

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzyw
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli chcecie zrobić wegańskie szaszłyki pełne smaku, warto wcześniej zamarynować tofu i warzywa. Blender Bosch z końcówką próżniową będzie w tym niezwykle pomocny. 30 minut marynowania wystarczy do osiągnięcia pełni smaku.

Składniki

1 opakowanie tofu
1 papryka
8 pieczarek
1 średnia cukinia
1 cebula (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju z winogron
sól do smaku
½ łyżeczki papryki słodkiej
drewniane patyczki szaszłykowe

Sos:
8 łyżek gęstego jogurtu
6 listków mięty

Opis wykonania

Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie.

Tofu pokrój w większą kostkę. Paprykę w większe kawałki, cukinię w krążki o grubości 0,5 cm. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Całość przełóż do większej miski, dodaj olej, słodką paprykę, natkę pietruszki oraz sól i dobrze wymieszaj.

Przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza.

Odstaw na 30 minut do marynowania.

Tofu i warzywa nadziewaj naprzemiennie na patyczki szaszłykowe, grilluj na płycie grzewczej z każdej strony do zarumienienia.

Sos: jogurt wymieszaj z posiekaną miętą, dodaj soli do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych