Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Barszcz wielkanocny to tradycyjna i aromatyczna zupa, która nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To nie tylko danie pełne smaku, ale także głęboko zakorzenione w polskiej kulturze kulinarnej. Wielkanocny barszcz przygotowuje się na bazie wywaru z białej kiełbasy lub mięsa, który następnie wzbogaca się suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami.

Składniki

Zakwas:
5 łyżek - mąki pszennej razowej
500-700 ml - wody
3-4 ząbki - czosnku
3-5 szt. - liści laurowych
5 ziaren - ziela angielskiego
1 łyżka - majeranku
Barszcz:
1-2 szklanki - zakwasu
1 l - wody
2 szt. - białych kiełbasek
3-4 szt. - ziemniaków
1 szt. - marchewki
1 szt. - pietruszki
1 szt. - cebuli
kilka szt. - suszonych borowików
2 łyżki - majeranku
2 szt. - liści laurowych
5 ziaren - ziela angielskiego
3-4 ziarna - pieprzu
2 ząbki - czosnku

Opis wykonania

Tradycyjny barszcz wielkanocny to potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie z zakwasu, ziemniaków, białej kiełbasy, cebuli oraz przypraw. To połączenie składników nadaje białemu barszczowi wyrazisty smak, który jest zarówno kwaszony, jak i delikatnie pikantny dzięki obecności kiełbasy. Charakteryzuje się także kremową konsystencją za sprawą od ziemniaków i dodatku śmietany.

Przygotowanie zakwasu jest proste. Wszystkie składniki, czyli mąkę żytnią i wodę, przełóż do szklanego słoika, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj słoik gazą, aby umożliwić proces fermentacji, i odstaw go w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. Aby przyspieszyć kiszenie, do zakwasu można dodać łyżkę zakwasu chlebowego, kromkę chleba lub łyżkę soku z ogórków. Po tym czasie zakwas będzie gotowy, będzie miał słodko-kwaśny smak i najlepiej przechowywać go w lodówce.

Warzywa trzeba obrać i pokroić na plasterki lub w słupki. Kiełbasę razem z pokrojonymi warzywami, suszonymi borowikami, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i zielem angielskim umieszczamy w garnku, doprowadzając całość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, a około 5 minut przed końcem dodajemy ząbki czosnku.

Wywar barszczu wielkanocnego odstawiamy na minimum 10 minut, a następnie przecedzamy go przez sito. Kiełbaski kroimy na plasterki. Następnie do garnka z wywarem wlewamy zakwas i dodajemy majeranek, doprowadzając barszcz do wrzenia i gotując go jeszcze 2-3 minuty.

Podanie

Barszcz wielkanocny można podawać w tradycyjny sposób, który jest zależny od regionalnych zwyczajów i indywidualnych preferencji: niektórzy lubią dodawać kiszoną kapustę, co nadaje zupie dodatkowej kwasowości i smaku lub podają barszcz z surowym żółtkiem jaja kurzego.

Barszcz biały nie musi być podawany wyłącznie z jajkami i kiełbasą. W niektórych regonach je się go z białym serem twarogowym lub świeżo tartym chrzanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
Barszcz pyszny, aromatyczny, cała rodzina zadowolona
DS
Rewelacja! Wszystkim smakowało
Sylwucha
Barszcz u nas w domu gości bardzo często. Wypróbowany zbitego przepisu trafia na nasz stół i zostaje w książce. Polecam
Radosław
Nie wyobrażam sobie świąt bez białego barszczu. Super przepis
Ewusia1222
Bardzo dobry przepis- klasyka Wielkanocy
Marzenna
Aromatyczny i mniej kwaśny od żurku.Nie może go zabraknąć na śniadaniu Wielkanocnym.