Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wielkanocny barszcz biały

Opis wykonania

Tradycyjny przepis na barszcz biały na zakwasie.

Ten wielkanocny nie może być przygotowany z torebki. Wykonany na zakwasie barszcz biały, z ziemniakiami, jajkiem, kiełbasą i grzybami smakuje o wiele lepiej.

Opis przygotowania:

Zakwas:

  1. Wszystkie składniki na zakwas przełóż do szklanego słoika, zalej wodą i wymieszaj.
  2. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni.
  3. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny smak i powinien być przechowywany w lodówce.

Barszcz:

  1. Warzywa obierz i pokrój na plasterki lub w słupki. Kiełbaski opłukaj.
  2. Warzywa, kiełbaski, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia.
  3. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Na około 5 minut przed końcem czasu dodaj ząbki czosnku.
  4. Wywar odstaw na minimum 10 minut, a następnie przelej go przez sito. Kiełbaski odłóż na deskę i pokrój na plasterki.
  5. Do garnka z wywarem wlej zakwas i dodaj majeranek. Barszcz doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty.
  6. Gotowy barszcz podawaj z pokrojoną kiełbaską i jajkiem pokrojonym ćwiartki.

TIP DIETETYCZNY

  • Najlepsza mąka na zakwas to typ 2000 lub 1850.
  • Aby przyspieszyć kiszenie, do zakwasu można dodać łyżkę zakwasu chlebowego, kromkę chleba lub łyżkę soku z ogórków.
  • Barszcz biały nie musi być podawany wyłącznie z jajkami i kiełbasą. W niektórych regonach je się go z białym serem twarogowym lub świeżo tartym chrzanem.