Tradycyjny przepis na barszcz biały na zakwasie.
Ten wielkanocny nie może być przygotowany z torebki. Wykonany na zakwasie barszcz biały, z ziemniakiami, jajkiem, kiełbasą i grzybami smakuje o wiele lepiej.
Opis przygotowania:
Zakwas:
- Wszystkie składniki na zakwas przełóż do szklanego słoika, zalej wodą i wymieszaj.
- Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni.
- Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny smak i powinien być przechowywany w lodówce.
Barszcz:
- Warzywa obierz i pokrój na plasterki lub w słupki. Kiełbaski opłukaj.
- Warzywa, kiełbaski, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Na około 5 minut przed końcem czasu dodaj ząbki czosnku.
- Wywar odstaw na minimum 10 minut, a następnie przelej go przez sito. Kiełbaski odłóż na deskę i pokrój na plasterki.
- Do garnka z wywarem wlej zakwas i dodaj majeranek. Barszcz doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty.
- Gotowy barszcz podawaj z pokrojoną kiełbaską i jajkiem pokrojonym ćwiartki.
TIP DIETETYCZNY
- Najlepsza mąka na zakwas to typ 2000 lub 1850.
- Aby przyspieszyć kiszenie, do zakwasu można dodać łyżkę zakwasu chlebowego, kromkę chleba lub łyżkę soku z ogórków.
- Barszcz biały nie musi być podawany wyłącznie z jajkami i kiełbasą. W niektórych regonach je się go z białym serem twarogowym lub świeżo tartym chrzanem.