Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa śląska wodzianka

Opis wykonania

Powstała na bazie czerstwego chleba, czosnku i cebuli śląska zupa wodzianka z odrobiną smalcu. Przepis na wodziankę jest prosty, bo używa się tu wrzątku, pieczywa oraz tłuszczu z przyprawami.

  1. Zanim zaczniesz... Kilka słów o śląskiej zupie wodzionce.

    Wodzianka to zupa z chleba, dawny synonim śląskiej biedy. Obecnie zmieniło się postrzeganie tego dania, które pozwala przetworzyć zeschnięte pieczywo, zamiast je wyrzucać – powinno być ono suche, ewentualnie podprażone na suchej patelni bez tłuszczu.

    Zupa wodzianka znana jest także pod nazwą zupy wodzionki – obie są poprawne i stanowią przykład gwary śląskiej. To popularne danie postne mieszkańców Śląska oraz środkowej Polski (znana jako kapłonek).

  2. Zupa wodzionka jest bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ do wrzącej wody dodajemy przetartą cebulę czosnkową, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz smalec – dobrze sprawdzi się tu tłuszcz ze skwarkami. Całość chwilkę gotujemy na średniej mocy płyty grzewczej Bosch.

  3. W głębokim talerzu kładziemy pokrojone w kostkę pieczywo – najlepiej użyć do tego chleba na zakwasie oraz te pełnoziarniste, które jest sycące i nie nasiąka tak szybko jak pieczywo pszenne. Ponadto nadaje zupie z chleba charakterystyczny aromat i lekko kwaskowy smak.

  4. Pieczywo zalewamy wrzątkiem z tłuszczem, dodajemy przyprawy – sól, pieprz i odrobinę przyprawy typu maggi. Opcjonalnie można sięgnąć po kminek lub świeżo pokrojoną natkę pietruszki.

    Wskazówka: Tłuszcz zwierzęcy w przepisie na wodziankę można zastąpić tłuszczem mlecznym (masło, śmietana). Charakterystyczny posmak nadaje także łój wołowy.

  5. Podanie

    Zupę z chleba podajemy od razu po przygotowaniu.

Bosch do kuchni