Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Powstała na bazie czerstwego chleba, czosnku i cebuli śląska zupa wodzianka z odrobiną smalcu. Przepis na wodziankę jest prosty, bo używa się tu wrzątku, pieczywa oraz tłuszczu z przyprawami.

Składniki

1 l woda
3 ząbek czosnek
2 łyżka smalec domowy
1/2 szt. mała cebula czosnkowa
do smaku sól
do smaku pieprz
do smaku maggi
8 szt. czerstwe kromki chleba

Opis wykonania

Zanim zaczniesz... Kilka słów o śląskiej zupie wodzionce.

Wodzianka to zupa z chleba, dawny synonim śląskiej biedy. Obecnie zmieniło się postrzeganie tego dania, które pozwala przetworzyć zeschnięte pieczywo, zamiast je wyrzucać – powinno być ono suche, ewentualnie podprażone na suchej patelni bez tłuszczu.

Zupa wodzianka znana jest także pod nazwą zupy wodzionki – obie są poprawne i stanowią przykład gwary śląskiej. To popularne danie postne mieszkańców Śląska oraz środkowej Polski (znana jako kapłonek).

Zupa wodzionka jest bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ do wrzącej wody dodajemy przetartą cebulę czosnkową, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz smalec – dobrze sprawdzi się tu tłuszcz ze skwarkami. Całość chwilkę gotujemy na średniej mocy płyty grzewczej Bosch.

W głębokim talerzu kładziemy pokrojone w kostkę pieczywo – najlepiej użyć do tego chleba na zakwasie oraz te pełnoziarniste, które jest sycące i nie nasiąka tak szybko jak pieczywo pszenne. Ponadto nadaje zupie z chleba charakterystyczny aromat i lekko kwaskowy smak.

Pieczywo zalewamy wrzątkiem z tłuszczem, dodajemy przyprawy – sól, pieprz i odrobinę przyprawy typu maggi. Opcjonalnie można sięgnąć po kminek lub świeżo pokrojoną natkę pietruszki.

Wskazówka: Tłuszcz zwierzęcy w przepisie na wodziankę można zastąpić tłuszczem mlecznym (masło, śmietana). Charakterystyczny posmak nadaje także łój wołowy.

Podanie

Zupę z chleba podajemy od razu po przygotowaniu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych