Zapiekanka z brokuła i dyni
2 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Zapiekanka z brokuła i dyni
Zapiekanka z brokuła i dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepisy ze słodką dynią doskonale komponują się z lekko pikantnym indykiem tworząc interesujące danie obiadowe.
Opis wykonania
Dynię dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego skropionego niewielką ilością oleju. Posyp ją cynamonem. Piecz w 175 °C, aż zmięknie. Zazwyczaj zajmuje to 10-15 minut w zależności od wielkości kostki. Makaron ugotuj al dente. W tym samym czasie drobno posiekaj cebulę i pokrój indyka w kostkę. Mięso chwilę zamarynuj w połowie wszystkich przypraw i w sosie sojowym. Podsmaż na patelni cebulę,a następnie mięso, tak aby się zrumieniło. Brokuła podziel na małe różyczki. Gdy dynia będzie gotowa ułóż na niej warstwami makaron indyka oraz brokuła. Jajka ubij i połącz z serem i pozostałą ilością przypraw. Otrzymanym sosem zalej zapiekankę. Piecz w piekarniku 15-20 minut.
TIP
Brokuła podziel na jak najmniejsze różyczki – szybciej będzie gotowy. Możesz wykorzystać również łodyżki pokrojone w kostkę oraz listki. Wszystkie części brokuła są jadalne.
Danie będzie bardziej kolorowe i apetyczne, gdy zamienisz makaron na trójkolorowy.
Dynia podczas wcześniejszego pieczenia nabiera dodatkowego aromatu i smaku. Jednak można ten etap pominąć i od razu ułożyć w naczyniu wszystkie składniki zapiekanki i dopiero później zapiekać całość.
Komentarze