Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki i kolorowy obiad, który rozweseli i rozgrzeje każdego, nawet w ponury dzień.

Składniki

200 g dyni Hokkaido
125 g brokuła
100 g makaronu pełnoziarnistego
1 szt. filet z piersi indyka
1 szt. szalotka
3 szt. jajka
4 łyżka tartego sera żółtego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka chili
pieprz do smaku

Opis wykonania

Przepisy ze słodką dynią doskonale komponują się z lekko pikantnym indykiem tworząc interesujące danie obiadowe.

Opis wykonania

Dynię dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego skropionego niewielką ilością oleju. Posyp ją cynamonem. Piecz w 175 °C, aż zmięknie. Zazwyczaj zajmuje to 10-15 minut w zależności od wielkości kostki. Makaron ugotuj al dente. W tym samym czasie drobno posiekaj cebulę i pokrój indyka w kostkę. Mięso chwilę zamarynuj w połowie wszystkich przypraw i w sosie sojowym. Podsmaż na patelni cebulę,a następnie mięso, tak aby się zrumieniło. Brokuła podziel na małe różyczki. Gdy dynia będzie gotowa ułóż na niej warstwami makaron indyka oraz brokuła. Jajka ubij i połącz z serem i pozostałą ilością przypraw. Otrzymanym sosem zalej zapiekankę. Piecz w piekarniku 15-20 minut.

TIP

Brokuła podziel na jak najmniejsze różyczki – szybciej będzie gotowy. Możesz wykorzystać również łodyżki pokrojone w kostkę oraz listki. Wszystkie części brokuła są jadalne.

Danie będzie bardziej kolorowe i apetyczne, gdy zamienisz makaron na trójkolorowy.

Dynia podczas wcześniejszego pieczenia nabiera dodatkowego aromatu i smaku. Jednak można ten etap pominąć i od razu ułożyć w naczyniu wszystkie składniki zapiekanki i dopiero później zapiekać całość.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie dynia zastąpiona cukinią. Jesienią spróbuję z dynią;)