Zdrowy posiłek do pracy: bezglutenowe gofry i sałatka
1 porcje
30 min
Łatwe
Lunchbox do pracy
Śniadanie: Gofry bezglutenowe z soczewicy
Obiad: Sałata z pieczoną ciecierzycą
Składniki
50 g ciecierzyca
50 g soczewica czerwona
1 szt. jajko
2 łyżka mąka gryczana
1 szczypta przyprawy: sól, pieprz, oregano
2 łyżeczka olej
1 szczypta przyprawy: chili, słodka papryka,pieprz, sól
1 łyżka pestki dyni
1/2 szt. papryka
2 garść sałata lodowa
Zdrowy posiłek do pracy: bezglutenowe gofry i sałatka
Zdrowy posiłek do pracy: bezglutenowe gofry i sałatka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gofry bezglutenowe z soczewicy-przepis na porcję widoczną na zdjęciu:
- 50g wcześniej namoczonej soczewicy przez 8 godzin
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki gryczanej
- przyprawy
Z soczewicy zlać wodę, zmiksować z jajkiem, a później z resztą składników. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Spakować do pudełka z ulubionymi dodatkami (szynka, pesto, warzywa)
Sałatka:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stopni i piec 10 minut. Przygotować mieszkankę 1 łyżeczki oliwy, pieprzy, chili, soli i słodkiej papryki i wymieszać z ciecierzycą. Piec jeszcze 15minut. Dodać do sałaty, papryki, suszonych pomidorów i pestek dyni.
Komentarze