Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zielone szparagi z boczniakami w risotto

Opis wykonania

Sezon na zielone szparagi jest krótki, dlatego wykorzystać go maksymalnie. Grillowane szparagi doskonale komponują się z boczniakami, dzięki czemu danie nie potrzebuje dodatkowych przypraw i dodatków.

  1. Szparagi umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie pokrój je na krótsze kawałki o długości 2 cm.

  2. Boczniaki oczyść wilgotną ściereczką i przekrój na pół lub w ćwiartki.

  3. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Następnie na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj, aż ziarna zrobią się szkliste.

  4. Stopniowo dolewaj chochlą do ryżu bulion cały czas mieszając.

  5. Przed dodaniem ostatnich dwóch chochli bulionu na patelnię dodaj szparagi i boczniaki.

  6. Gotowy ryż powinien być miękki z zewnątrz i delikatnie twardy wewnątrz.

  7. Gotowe danie dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i udekoruj kiełkami.