Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zielone szparagi z boczniakami w risotto

Zielone szparagi z boczniakami w risotto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sezon na zielone szparagi jest krótki, dlatego wykorzystać go maksymalnie. Grillowane szparagi doskonale komponują się z boczniakami, dzięki czemu danie nie potrzebuje dodatkowych przypraw i dodatków.

Składniki

½ pęczka zielonych szparagów
150 g boczniaków
100 g ryżu do risotto
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 garści kiełków groszku
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Szparagi umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie pokrój je na krótsze kawałki o długości 2 cm.

Boczniaki oczyść wilgotną ściereczką i przekrój na pół lub w ćwiartki.

Porada

Delikatne boczniaki możesz zastąpić brązowymi pieczarkami.

Bosh Logo
Bosh

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Następnie na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj, aż ziarna zrobią się szkliste.

Stopniowo dolewaj chochlą do ryżu bulion cały czas mieszając.

Przed dodaniem ostatnich dwóch chochli bulionu na patelnię dodaj szparagi i boczniaki.

Gotowy ryż powinien być miękki z zewnątrz i delikatnie twardy wewnątrz.

Gotowe danie dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i udekoruj kiełkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy