Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo prosta,tania zupa.Jest przepyszna. POLECAM .

Składniki

1 duża kość wędzona i porcja rosołowa (korpus)
1kg. ziemniaków
190g. chrzanu tartego staropolski (jeden mały słoiczek)
450g. boczku wędzonego surowego
2 duże por (tylko biała część)
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy manna
4 łyżki oleju rzepakowego
śmietana 18% kwaśna ok. 200g
pęczek zielonej pietruszki lub koperku
3-4 ziela angielskiego i liścia laurowego
sól,pieprz,magii do smaku

Opis wykonania

Do dużego garnka wlewamy wodę wrzucamy kość wędzoną,porcję rosołową.Dodajemy liście laurowe,zele angielskie,lekko solimy i gotujemy wywar ok 1h.W między czasie ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w nierówną kostkę ( szczykane :).W szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone ziemniaki,smażymy na dużym ogniu często mieszając aż zrobi się lekka skorupka,dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy dalej koło 15minut teraz na średnim ogniu.Por oczyszczamy,kroimy w cienkie plasterki,wrzucamy do ziemniaków lekko podsmażamy,dodajemy zmiażdżony czosnek.Wywar przecedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy podsmażone ziemniaki i kaszę,Gotujemy na małym ogniu tak aby kasza zagęściła zupę.Śmietanę hartujemy w misce dodajemy chrzan.Wlewamy śmietanę do zupy,doprawiamy do smaku,Zupę porcjujemy na talerzach,Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy