Tradycyjna zupa pojawiająca się na stołach Polaków podczas Świąt Wielkanocnych.
Wielkanocna zupa chrzanowa to, obok żurku i barszczu białego, najczęściej podawany posiłek podczas świątecznych obiadów.
Opis przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni.
- Włoszczyznę oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj posiekany czosnek.
- Następnie całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan i całą zupę zmiksuj blenderem.
- Gotową zupę podawaj z jajkami ugotowany na twardo oraz szczypiorkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Wywar możesz przygotować również na bazie żeberek wędzonych.
- Do zupy możesz dodać niewielką ilość śmietanki 18%.