Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa chrzanowa

Opis wykonania

Tradycyjna zupa pojawiająca się na stołach Polaków podczas Świąt Wielkanocnych.

Wielkanocna zupa chrzanowa to, obok żurku i barszczu białego, najczęściej podawany posiłek podczas świątecznych obiadów.

Opis przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Włoszczyznę oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj posiekany czosnek.
  3. Następnie całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan i całą zupę zmiksuj blenderem.
  4. Gotową zupę podawaj z jajkami ugotowany na twardo oraz szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Wywar możesz przygotować również na bazie żeberek wędzonych.
  • Do zupy możesz dodać niewielką ilość śmietanki 18%.