Zupa chrzanowa
6 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Włoszczyznę oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodaj posiekany czosnek.
Następnie całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan i całą zupę zmiksuj blenderem. Gotową zupę podawaj z jajkami ugotowany na twardo oraz szczypiorkiem.
Zupa chrzanowa wege bazuje jedynie na dodatku gotowanego jajka. Dużą popularnością cieszy się zupa-krem chrzanowa w wersji z boczkiem lub z dodatkiem białej kiełbasy. Do zupy możesz dodać niewielką ilość śmietanki 18%.
Zupa chrzanowa często jest przygotowywana na bazie bulionu mięsnego, co dodaje jej wartości odżywczej. Najlepiej nadają się do tego wędzone kości lub żeberka wieprzowe.
Tradycyjna zupa chrzanowa zawiera znaczne ilości chrzanu, który jako główny składnik dania jest bogaty w witaminy i minerały, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Podanie
Zupę-krem chrzanową możesz podać jako samodzielne danie, ale świetnie komponuje się z kilkoma dodatkami. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkiem chleba lub grzankami. Dodatek kwaśnej śmietany lub jogurtu nadaje zupie kremowej konsystencji i łagodzi pikantność chrzanu. Możesz również ozdobić ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Dla urozmaicenia warto spróbować podać zupę chrzanową z jajkiem na twardo, kawałkami wędzonej ryby, np. łososia lub delikatnymi plastrami mięsa.
Komentarze