Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa chrzanowa to jedno z tych dań, które potrafią zaskoczyć nie tylko swoim niezwykłym smakiem, ale także historią i wszechstronnością. To tradycyjne danie kuchni polskiej, które przyciąga uwagę swoją wyrazistą i pikantną nutą, dzięki głównemu składnikowi - chrzanowi. Wersje zupy chrzanowej można znaleźć w różnych krajach Europy Środkowej, ale polska odmiana zawsze wyróżnia się intensywnym smakiem i kremową konsystencją.

Składniki

1,5 l - wody
2 szt. - pietruszki
50 g - selera
4-5 szt. - ziemniaków
5-7 łyżek - chrzanu
1 szt. - cebuli
0,5 szt. - pora
2 ząbki - czosnku
4 ziarna - pieprzu
4 ziarna - ziela angielskiego
3 szt. - liści laurowych
1 łyżka - majeranku
- sól, pieprz
- szczypiorek

Opis wykonania

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Włoszczyznę oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodaj posiekany czosnek.

Następnie całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj chrzan i całą zupę zmiksuj blenderem. Gotową zupę podawaj z jajkami ugotowany na twardo oraz szczypiorkiem.

Zupa chrzanowa wege bazuje jedynie na dodatku gotowanego jajka. Dużą popularnością cieszy się zupa-krem chrzanowa w wersji z boczkiem lub z dodatkiem białej kiełbasy. Do zupy możesz dodać niewielką ilość śmietanki 18%.

Zupa chrzanowa często jest przygotowywana na bazie bulionu mięsnego, co dodaje jej wartości odżywczej. Najlepiej nadają się do tego wędzone kości lub żeberka wieprzowe.

Tradycyjna zupa chrzanowa zawiera znaczne ilości chrzanu, który jako główny składnik dania jest bogaty w witaminy i minerały, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Podanie

Zupę-krem chrzanową możesz podać jako samodzielne danie, ale świetnie komponuje się z kilkoma dodatkami. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkiem chleba lub grzankami. Dodatek kwaśnej śmietany lub jogurtu nadaje zupie kremowej konsystencji i łagodzi pikantność chrzanu. Możesz również ozdobić ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Dla urozmaicenia warto spróbować podać zupę chrzanową z jajkiem na twardo, kawałkami wędzonej ryby, np. łososia lub delikatnymi plastrami mięsa.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jestem ciekaw tego smaku. Niebawem spróbuję