Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
- Dynia Butter Nut Sqash albo Hokaido
- Włoszczyzna
- Sok z cytryny
- Sos sojowy
- 2 cebule
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Sok z pomarańczy
- Oliwa z oliwek
- Szczypta soli
- Przyprawa Dal Makhani
- Korzeń imbiru
- Czarnuszka
- Mała puszka mleka kokosowego
- Kolendra świeża
- Natka pietruszki
Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem na sposób hinduski od Vienia
Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem na sposób hinduski od Vienia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Dynię myjemy, obieramy, kroimy w półksiężyce i wkładamy do piekarnika na 220 stopni na około 20 minut.
- W tym czasie wstawiamy wywar z włoszczyzny, do którego poza włoszczyzną dodajemy imbir i cebule.
- Kiedy dynia już będzie miękka, a wywar z warzyw ugotowany wszystko razem blendujemy.
- Dodajemy przyprawy, mleko kokosowe oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i jednej cytryny.
- Doprawiamy wszystko jeszcze do smaku sosasami i przyprawami.
- Dekorujemy kolendrą albo natką, bądź jednym i drugim oraz czarnuszką.
Komentarze