Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Składniki

- Dynia Butter Nut Sqash albo Hokaido
- Włoszczyzna
- Sok z cytryny
- Sos sojowy
- 2 cebule
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Sok z pomarańczy
- Oliwa z oliwek
- Szczypta soli
- Przyprawa Dal Makhani
- Korzeń imbiru
- Czarnuszka
- Mała puszka mleka kokosowego
- Kolendra świeża
- Natka pietruszki

Opis wykonania

  1. Dynię myjemy, obieramy, kroimy w półksiężyce i wkładamy do piekarnika na 220 stopni na około 20 minut.
  2. W tym czasie wstawiamy wywar z włoszczyzny, do którego poza włoszczyzną dodajemy imbir i cebule.
  3. Kiedy dynia już będzie miękka,  a wywar z warzyw ugotowany wszystko razem blendujemy.
  4. Dodajemy przyprawy, mleko kokosowe oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i jednej cytryny.
  5. Doprawiamy wszystko jeszcze do smaku sosasami i przyprawami.
  6. Dekorujemy kolendrą albo natką, bądź jednym i drugim oraz czarnuszką.

Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem na sposób hinduski od Vienia  - zdjęcie 1

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych