Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa ogonowa z zacierkami

Zupa ogonowa z zacierkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Ta tradycyjna polska zupa obecnie nie jest już tak popularna, jak kiedyś. Nie oznacza to jednak, że jej smak także przeminął. Spróbujcie sami.

Składniki

1,2 kg ogonów wołowych
1 seler
3 marchewki
3 pietruszki
2 pory
1 pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz ziarno, ziele angielskie, liść laurowy
Por
Świeży tymianek
2 cebule (razem z łupiną)
1 łyżka smalcu

Opis wykonania

1

Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

W szerokim garnku podsmażamy ogony wołowe przez ok. 10 min. Dodajemy 2 l wody i 2 pory oraz podsmażoną na płycie cebulę.

W pierwszej fazie gotowania szumujemy łyżką cedzakową wypływające ścięte białko. Po ok. 20 minutach dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy oraz kilka gałązek tymianku.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Powstały bulion przelewamy do czystego garnka.

Od kości oddzielamy mięso z ogonów wołowych, dodajemy startą włoszczyznę i przesmażamy na bardzo rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Dodajemy do bulionu razem z zacierką domową – ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Do zacierki potrzebujemy 100 g mąki, 1 jajko, wodę, sól.

Mąkę zagniatamy z jajkiem wodą i odrobiną soli. Dobrze wyrabiamy ciasto na stolnicy (powinno być bardzo twarde i sprężyste). Zcieramy na grubej tarce i odstawiamy na 30 min do przesuszenia.

Gotujemy w osolonej wodzie lub w zupie, ale wtedy ona będzie zawiesista.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Kleista pyszna zupa Mąż uwielbia