Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa owocowa

Opis wykonania

Zupa owocowa  - krok 1

Wszystkie owoce myjemy.

Jagody przebieramy, agrest oczyszczamy z szypułek, z wiśni wydrążamy pestki, jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda, z moreli usuwamy pestki i kroimy je w kostkę 1x1 cm. Miętę siekamy.

Zupa owocowa  - krok 2

Do garnka wlewamy 3 litry wody i 100 g cukru (można zastąpić 4-ma łyżkami miodu).

Dodajemy jabłka, agrest, wiśnie i gotujemy od czasu wrzenia przez 10 minut, a następnie wrzucamy jagody, maliny oraz morele i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Odstawiamy na 30 minut.

Zupa owocowa  - krok 3

Do 100 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy mieszając ją do momentu, aż zupa się zagotuje.

Przed podaniem posypujemy potrawę świeżą miętą .

Podajemy na zimno lub na gorąco, z makaronem lub kluskami kładzionymi.