


Wszystkie owoce myjemy.
Jagody przebieramy, agrest oczyszczamy z szypułek, z wiśni wydrążamy pestki, jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda, z moreli usuwamy pestki i kroimy je w kostkę 1x1 cm. Miętę siekamy.
Do garnka wlewamy 3 litry wody i 100 g cukru (można zastąpić czterema łyżkami miodu).
Dodajemy jabłka, agrest, wiśnie i gotujemy od czasu wrzenia przez 10 minut, a następnie wrzucamy jagody, maliny oraz morele i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Odstawiamy z płyty grzewczej na 30 minut.
Do 100 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy mieszając ją do momentu, aż zupa się zagotuje.
Przed podaniem posypujemy potrawę świeżą miętą .
Podajemy na zimno lub na gorąco, z makaronem lub kluskami kładzionymi.