Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa rybna z wędzonym dorszem i pianą chrzanową

Zupa rybna z wędzonym dorszem i pianą chrzanową
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cudowny zamiennik klasycznego żurku na kiełbasie! Zupa rybna z pewnością zaskoczy nawet największych sceptyków! Zupy na obiad mogą być różne - na bulionie mięsnym lub warzywnym, a także... rybnym!

Składniki

700 g Tuszka dorsza bez głowy
50 ml Śmietanka 30%
600 g Włoszczyzna
100 g Wędzony boczek
5 g Koperek
50 g Cebula
20 g Czosnek
100 ml Woda
250 g Mąka
30 g Masło
2 szt. Żółtka
Sól, pieprz
250 ml Zakwas na żur
150 ml Mleko
20 g Chrzan

Opis wykonania

Przeprowadzić obróbkę wstępną dorsza. Następnie rybę wyfiletować. Jeden filet uwędzić w wędzarce. Drugi pokroić, obsmażyć, dodać sól, pieprz, śmietankę i koperek. Z mąki, wody, masła i żółtek przygotować ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkować, nadziać wcześniej przygotowanym farszem i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku około 2 minut. Z pozostałości ryby oraz warzyw ugotować wywar jarsko-rybny. Wędzony boczek obsmażyć z cebulą oraz czosnkiem w rondlu. Następnie zalać przecedzonym wywarem, dodać zakwas, zagotować. Dodać majeranek, sól, pieprz. Mleko z chrzanem tartym zagotować i spienić. Przy serwowaniu na początku ułozyć pierogi, położyć kawałki wędzonej ryby, zalać żurem i na górę ułożyć pianę. Danie udekorować ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa inspiracja