Zupa rybna z wędzonym dorszem i pianą chrzanową
6 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Zupa rybna z wędzonym dorszem i pianą chrzanową
Zupa rybna z wędzonym dorszem i pianą chrzanową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przeprowadzić obróbkę wstępną dorsza. Następnie rybę wyfiletować. Jeden filet uwędzić w wędzarce. Drugi pokroić, obsmażyć, dodać sól, pieprz, śmietankę i koperek. Z mąki, wody, masła i żółtek przygotować ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkować, nadziać wcześniej przygotowanym farszem i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku około 2 minut. Z pozostałości ryby oraz warzyw ugotować wywar jarsko-rybny. Wędzony boczek obsmażyć z cebulą oraz czosnkiem w rondlu. Następnie zalać przecedzonym wywarem, dodać zakwas, zagotować. Dodać majeranek, sól, pieprz. Mleko z chrzanem tartym zagotować i spienić. Przy serwowaniu na początku ułozyć pierogi, położyć kawałki wędzonej ryby, zalać żurem i na górę ułożyć pianę. Danie udekorować ziołami.
Komentarze