Zupa szpinakowa
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.
Pora i szalotkę kroimy w talarki, a czosnek siekamy w plasterki.
Szpinak płuczemy, przebieramy i siekamy.
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pora, szalotkę i czosnek. Smażymy 2 minuty.
Dodajemy ziemniaki i seler, smażymy dalej przez 4 minuty na rumiany kolor.
Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (15 minut).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Zabielamy śmietaną i posypujemy tymiankiem, gotujemy.
Podajemy z grzankami i jajkiem pokrojonym w kostkę.
Komentarze