Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa szpinakowa jest zdecydowanie niedoceniana. Wypróbuj mistrzowski przepis na pyszną zupę ze szpinakiem w roli głównej i odkryj niezwykłe możliwości wykorzystania tego warzywa.

Składniki

2 szalotki
1 łyżka masła
1,2 l bulionu
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku baby
1 por
200 ml śmietany 30%
400 g ziemniaków
200 g selera
sól, pieprz
1 łyżeczka świeżego tymianku

Opis wykonania

1

Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.

Pora i szalotkę kroimy w talarki, a czosnek siekamy w plasterki.

Szpinak płuczemy, przebieramy i siekamy.

2

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pora, szalotkę i czosnek. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy ziemniaki i seler, smażymy dalej przez 4 minuty na rumiany kolor.

Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (15 minut).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

Zabielamy śmietaną i posypujemy tymiankiem, gotujemy.

Podajemy z grzankami i jajkiem pokrojonym w kostkę.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Uwielbiam zupę szczawiową, więc pomyślałam, że szpinakiwa też mi zasmakuje. Nie pomyślałam się! Ta zupa trafia na podium moich ulubionych zup!
Monka
Interesujący smak