Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa szpinakowa jest zdecydowanie niedoceniana. Wypróbuj mistrzowski przepis na pyszną zupę ze szpinakiem w roli głównej i odkryj niezwykłe możliwości wykorzystania tego warzywa.

Składniki

2 szalotki
1 łyżka masła
1,2 l bulionu
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku baby
1 por
200 ml śmietany 30%
400 g ziemniaków
200 g selera
sól, pieprz
1 łyżeczka świeżego tymianku

Opis wykonania

Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.

Pora i szalotkę kroimy w talarki, a czosnek siekamy w plasterki.

Szpinak płuczemy, przebieramy i siekamy.

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pora, szalotkę i czosnek. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy ziemniaki i seler, smażymy dalej przez 4 minuty na rumiany kolor.

Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (15 minut).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

Zabielamy śmietaną i posypujemy tymiankiem, gotujemy.

Podajemy z grzankami i jajkiem pokrojonym w kostkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dawno nie jadem czegoś tak dobrego !
MiszelPiszel
Uwielbiam zupę szczawiową, więc pomyślałam, że szpinakiwa też mi zasmakuje. Nie pomyślałam się! Ta zupa trafia na podium moich ulubionych zup!