Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa szpinakowa

Opis wykonania

Zupa szpinakowa jest zdecydowanie niedoceniana. Wypróbuj mistrzowski przepis na pyszną zupę ze szpinakiem w roli głównej i odkryj niezwykłe możliwości wykorzystania tego warzywa.

Zupa szpinakowa - krok 1

Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.

Pora i szalotkę kroimy w talarki, a czosnek siekamy w plasterki.

Szpinak płuczemy, przebieramy i siekamy.

Zupa szpinakowa - krok 2

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pora, szalotkę i czosnek. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy ziemniaki i seler, smażymy dalej przez 4 minuty na rumiany kolor.

Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (15 minut).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa szpinakowa - krok 3

Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu jaszcze przez 2 minuty.

Zabielamy śmietaną i posypujemy tymiankiem, gotujemy.

Podajemy z grzankami i jajkiem pokrojonym w kostkę