Zupa szpinakowa
![Zupa szpinakowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7796/conversions/zupa-szpinakowa-4978-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9862/conversions/sfa7EzjnFdwrAF-thumb.webp)
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.
Pora i szalotkę kroimy w talarki, a czosnek siekamy w plasterki.
Szpinak płuczemy, przebieramy i siekamy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9863/conversions/huZteRku91eSTR-thumb.webp)
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pora, szalotkę i czosnek. Smażymy 2 minuty.
Dodajemy ziemniaki i seler, smażymy dalej przez 4 minuty na rumiany kolor.
Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (15 minut).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9864/conversions/Cwwz29e2s09ReT-thumb.webp)
Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Zabielamy śmietaną i posypujemy tymiankiem, gotujemy.
Podajemy z grzankami i jajkiem pokrojonym w kostkę.
Komentarze