Zupa tajska
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Zupa tajska
Zupa tajska
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotujemy bulion lub przygotowujemy bulion z kostki. W międzyczasie kroimy marchewkę na zapałkę a grzyby MUN zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach cedzimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy marchew, starty imbir i grzyby do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Cebulę oraz papryczkę chilli siekamy drobno i szklimy na patelni, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wrzucamy do bulionu. Krewetki przelewamy wrzątkiem, skrapiamy sokiem z limonki i wrzucamy do garnka. Fileta kroimy w cienkie paseczki i przesmażamy na patelni, dodajemy pędy bambusa, mieszamy aż odparuje woda z kurczaka i wkładamy do garnka. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jeśli jest taka potrzeba, kroimy go i wrzucamy do zupy. Wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Zupę serwujemy posypaną siekanym szczypiorkiem.
Komentarze