Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z czerwoną kapustą

Opis wykonania

Kiełbaską i kaszą jęczmienną.Polecam.

Do garnka wlewamy wodę wrzucamy porcję rosołową i kość wędzoną,lekko solimy i gotujemy wywar ok 1.5h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy pod bieżącą wodą.W szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,lekko zrumieniamy.Do cebuli dodajemy poszatkowaną czerwoną i białą kapustę,dodajemy ziela angielskiego i liścia laurowego,lekko solimy.Podsmażamy kilka chwil 6-7minut na średnim ogniu często mieszając.Podlewamy kapustę jedną chochlą wywaru i dusimy do miękkości.Pomidor polewamy wrzącą wodą obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty,posypujemy mąką,mieszamy.Odstawiamy patelnię z ognia.Wywar odcedzamy.Do wywaru rzucamy pokrojoną w kostkę,marchewkę,pietruszkę i seler.Gotujemy warzywa na wpół miękko,dodajemy kaszę, ziemniaki w kostkę i pokrojoną w cienkie plasterki por dalej gotujemy ok.10min.Do zupy wrzucamy kapustę energicznie mieszając drewnianą łyżką.Doprawiamy przyprawami,dodajemy sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec wrzucamy kiełbaski,gotujemy jeszcze ok.5-6minut.Porcjujemy na talerzach posypujemy posiatkowaną zieloną pietruszką.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.