Zupa z czerwoną kapustą
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kiełbaską i kaszą jęczmienną.Polecam.
Składniki
1 porcja rosołowa
1 kość wędzona
pół główki średniej czerwonej kapusty
ćwiartka małej białej kapusty
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
3 duże ziemniaki
2 średnie pomidory
1/2 średniego selera
1 por (tylko biała część)
50g kaszy jęczmiennej
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
pęczek zielonej pietruszki
kiełbaski cienkie
1 płaska łyżka mąki pszennej
3-4 liście laurowe
sól,pieprz,papryka czerwona sypka,magii,imbir do smaku
Zupa z czerwoną kapustą
Zupa z czerwoną kapustą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlewamy wodę wrzucamy porcję rosołową i kość wędzoną,lekko solimy i gotujemy wywar ok 1.5h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy pod bieżącą wodą.W szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,lekko zrumieniamy.Do cebuli dodajemy poszatkowaną czerwoną i białą kapustę,dodajemy ziela angielskiego i liścia laurowego,lekko solimy.Podsmażamy kilka chwil 6-7minut na średnim ogniu często mieszając.Podlewamy kapustę jedną chochlą wywaru i dusimy do miękkości.Pomidor polewamy wrzącą wodą obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty,posypujemy mąką,mieszamy.Odstawiamy patelnię z ognia.Wywar odcedzamy.Do wywaru rzucamy pokrojoną w kostkę,marchewkę,pietruszkę i seler.Gotujemy warzywa na wpół miękko,dodajemy kaszę, ziemniaki w kostkę i pokrojoną w cienkie plasterki por dalej gotujemy ok.10min.Do zupy wrzucamy kapustę energicznie mieszając drewnianą łyżką.Doprawiamy przyprawami,dodajemy sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec wrzucamy kiełbaski,gotujemy jeszcze ok.5-6minut.Porcjujemy na talerzach posypujemy posiatkowaną zieloną pietruszką.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Komentarze