Zupa z młodej kapusty
3 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zupa z młodej kapusty
Składniki
główki młodej kapusty
marchewka
ziemniaki
biała część pora
1 l wywaru warzywnego
pęczka koperku
łyżka masła
mała cebula
1 szczypta mielony kminek
1 szczypta kwasek cytrynowy
pomidory
1 łyżeczka sól morska
1 szczypta cukier
1 szczypta mielony pieprz
Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę dokładnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku o grubym dnie roztopić 1 łyżkę masła.Na maśle podsmażyć poszatkowany por oraz obraną i posiekaną cebulę. Dodać marchewkę,a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Całosc przesmażyć i podlac wywarem.Zagotowac i dolozyc 2-3 galazki koperku. Kapuste obrac z zewnetrznych lisci,usunac glab i poszatkowac.Dodac ja do garnka,zagotowac i trzymac na ogniu przez 15min. Pod koniec zupe doprawic sola morska,kminkiem i pieprzem mielonym. Pomidory sparzyc,obrac ze skorki i pokroic w kostke. Reszte koperku posiekac i dolozyc do zupy tuz przed koncem gotowania razem z pomidorami. Zupe zagotowac i zdjec z ognia. Doprawic szczypta cukru oraz kwasku cytrynowego...Smacznego:)...
(osobiscie-zamiast kwasku cytrynowego dodaje 1-2 lyzke octu jabłkowego)-według uznania...
Komentarze