Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa z sałaty

Zupa z sałaty
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.08 (Ilość ocen: 12)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z sałaty zachwyca pięknym, zielonym kolorem, a w dodatku jest lekkostrawna, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. Podstawową wersję zupy z sałaty (tę na gotowym bulionie) przygotujesz dosłownie w 15 minut. Możesz dodać do niej pełnoziarniste grzanki lub jajko ugotowane na twardo, będzie wówczas bardzie sycąca. Jeśli znudziły ci się sałatki, skorzystaj z prostego przepisu na letnią zupę z sałaty i zachwyć się jej wyrazistym smakiem i lekką konsystencją.

Składniki

2 główki sałaty masłowej
2 średnie ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
Łyżka masła
1 – 1,5 litra bulionu warzywnego
Sól, cukier i pieprz do smaku
Jogurt naturalny lub śmietana 18%
Świeża natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
259 kcal
Tłuszcz
15.1 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
10.9 g
Białko
5.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Sałatę dokładnie umyj pozbywając się piachu i innych zanieczyszczeń. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.

Na patelni rozpuść masło, gdy będzie gorące włóż pokrojoną cebulę i czosnek, przesmaż aż się delikatnie zeszkli. Dodaj porwaną na kawałki sałatę (bez twardych części) i całość podsmaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż zrobi się miękka.

Porada

Do sałaty masłowej możesz również dodać inne odmiany ulubionej sałaty, na przykład lodową lub rzymską. Zupę z sałaty możesz również przygotować na bulionie mięsnym (z kostki lub na bazie wędzonego boczku czy żeberek).



Bosh Logo
Bosh

Przygotuj garnek z bulionem, doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie (około 15minut).

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Gorącą zupę z sałaty przelej do miseczek, dodaj niewielką ilość śmietany lub jogurtu oraz posyp odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.08, Ilość ocen: 12
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Polecam, ale bez śmietany to nie to samo.