Zupa z sałaty
2 porcje
20 min
Łatwe
4.08 (Ilość ocen: 12)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa z sałaty
Zupa z sałaty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Sałatę dokładnie umyj pozbywając się piachu i innych zanieczyszczeń. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
Na patelni rozpuść masło, gdy będzie gorące włóż pokrojoną cebulę i czosnek, przesmaż aż się delikatnie zeszkli. Dodaj porwaną na kawałki sałatę (bez twardych części) i całość podsmaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż zrobi się miękka.
Porada
Do sałaty masłowej możesz również dodać inne odmiany ulubionej sałaty, na przykład lodową lub rzymską. Zupę z sałaty możesz również przygotować na bulionie mięsnym (z kostki lub na bazie wędzonego boczku czy żeberek).
Przygotuj garnek z bulionem, doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie (około 15minut).
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Gorącą zupę z sałaty przelej do miseczek, dodaj niewielką ilość śmietany lub jogurtu oraz posyp odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.
Komentarze