Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.08 (Liczba ocen: 12)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z sałaty zachwyca pięknym, zielonym kolorem, a w dodatku jest lekkostrawna, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. Podstawową wersję zupy z sałaty (tę na gotowym bulionie) przygotujesz dosłownie w 15 minut. Możesz dodać do niej pełnoziarniste grzanki lub jajko ugotowane na twardo, będzie wówczas bardzie sycąca. Jeśli znudziły ci się sałatki, skorzystaj z prostego przepisu na letnią zupę z sałaty i zachwyć się jej wyrazistym smakiem i lekką konsystencją.

Składniki

2 główki sałaty masłowej
2 średnie ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
Łyżka masła
1 – 1,5 litra bulionu warzywnego
Sól, cukier i pieprz do smaku
Jogurt naturalny lub śmietana 18%
Świeża natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
259 kcal
Tłuszcz
15.1 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
10.9 g
Białko
5.8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Sałatę dokładnie umyj pozbywając się piachu i innych zanieczyszczeń. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.

Na patelni rozpuść masło, gdy będzie gorące włóż pokrojoną cebulę i czosnek, przesmaż aż się delikatnie zeszkli. Dodaj porwaną na kawałki sałatę (bez twardych części) i całość podsmaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż zrobi się miękka.

Porada

Do sałaty masłowej możesz również dodać inne odmiany ulubionej sałaty, na przykład lodową lub rzymską. Zupę z sałaty możesz również przygotować na bulionie mięsnym (z kostki lub na bazie wędzonego boczku czy żeberek).



Bosh Logo
Bosh

Przygotuj garnek z bulionem, doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie (około 15minut).

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Gorącą zupę z sałaty przelej do miseczek, dodaj niewielką ilość śmietany lub jogurtu oraz posyp odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.08, Liczba ocen: 12
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Polecam, ale bez śmietany to nie to samo.
fiziowaaa
Zabrakło mi jogurtu do dekoracji, ale i tak niebo w gębie
bsylvia
Lekka zupa z sałaty. Bardzo smaczna - polecam!