


Zupa z sałaty zachwyca pięknym, zielonym kolorem, a w dodatku jest lekkostrawna, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. Podstawową wersję zupy z sałaty (tę na gotowym bulionie) przygotujesz dosłownie w 15 minut. Możesz dodać do niej pełnoziarniste grzanki lub jajko ugotowane na twardo, będzie wówczas bardzie sycąca. Jeśli znudziły ci się sałatki, skorzystaj z prostego przepisu na letnią zupę z sałaty i zachwyć się jej wyrazistym smakiem i lekką konsystencją.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Sałatę dokładnie umyj pozbywając się piachu i innych zanieczyszczeń. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
Na patelni rozpuść masło, gdy będzie gorące włóż pokrojoną cebulę i czosnek, przesmaż aż się delikatnie zeszkli. Dodaj porwaną na kawałki sałatę (bez twardych części) i całość podsmaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż zrobi się miękka.
Przygotuj garnek z bulionem, doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie (około 15minut).
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Gorącą zupę z sałaty przelej do miseczek, dodaj niewielką ilość śmietany lub jogurtu oraz posyp odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.