Zupa zbójnicka
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Pyszna zupa z mięsnymi pulpecikami wspaniale urozmaici nasz obiad!
Składniki
30 dkg mięso wieprzowe mielone
1 łyżeczka kminek w ziarenkach
1 łyżeczka suszona pietruszka
ząbek czosnku
1,5 l bulion warzywny
1 szt. marchewka
4 szt. ziemniaki
3 szt. cebula
1 łyżeczka słodka papryka
1/2 łyżeczka ostra papryka
1 szczypta chili cayenne
papryka konserwowa
czerwona fasola
Zupa zbójnicka
Zupa zbójnicka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę drobno pokroić wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażyć do momentu aż się zeszkli, dodać papryki i kminek jeszcze raz przesmażyć. Zalać 1 łyżką gorącego bulionu po czym dodać do bulionu. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, gotować ok. 10min. W tym czasie mięso wyrobić z kminkiem, suszoną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z mięsa formować pulpeciki wielkości pięćdziesięciogroszówki. Gotowe pulpeciki delikatnie wrzucić do zupy, zamieszać. Gdy wypłyną dodać pokrojona w kostkę paprykę i przepłukaną fasolę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze