Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Babeczki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Babeczki są ciastkami wypiekanymi w foremkach, w kształcie ściętego stożka. Przypominają miniaturową formę babki piaskowej. Babeczki można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejsze z nich to babeczki wykonane z ciasta drożdżowego, olejowego lub biszkoptowo-tłuszczowego, jak cupcake czy muffinki. Popularne są również babeczki z ciasta kruchego ze słodkim nadzieniem lub tartaletki do wypełnienia owocami i bitą śmietaną.

Rodzaje babeczek

Przepisów na babeczki jest bardzo wiele. Najchętniej wybierane, to babeczki czekoladowe, babeczki z kremem czy babeczki marchewkowe. Te ostatnie doskonale sprawdzą się jako fit muffinki na deser. Z kolei babeczki z kremem można przygotować w różnych wariantach smakowych – dobrze będą się komponować zarówno z nadzieniem waniliowym, czekoladowym, jak i owocowym.

Jak zrobić babeczki?

Przepis na szybkie babeczki można wykonać w niecałe 15 minut, a już po godzinie rozkoszować się ich słodkim smakiem.  Do przygotowania babeczek potrzebna jest mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i w zależności od oczekiwań można dodać kakao. Do tego jajko, olej, szklankę mleka. W jednej misce należy połączyć i wymieszać ze sobą suche składniki, a w drugiej składniki mokre. Po wymieszaniu obu części ze sobą należy wsadzić masę ciasta do papierowych papilotek lub do formy na muffinki. Babeczki należy piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut.

Wypieki można urozmaicić kawałkami czekolady, które trzeba wprowadzić w masę ciasta przed włożeniem jej do foremek. Czekolada rozpuści się wewnątrz babeczek, które można dodatkowo pokryć lukrem, kremem lub posypką.

Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.