Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe, nazywane także brownie, pochodzi z Ameryki. Pierwszy przepis powstał w 1904 roku, a ciasto charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem. Deser przesycony jest czekoladą, a przepis składa się z połączenia ze sobą gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i mąki.
Rodzaje ciasta czekoladowego i sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe może być wykonane na wiele sposobów. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Smakosze sięgają także po przepis na ciasto czekoladowe z kremem, gdzie krem stanowi połowę wypełnienia ciasta. Po przygotowaniu i ostygnięciu ciasta, przekraja się je w poprzek, tworząc dwie warstwy, lub dwukrotnie – tworząc trzy warstwy. Następnie ciasto przekłada się kremem wykonanym z połączenia śmietanki kremówki, serka mascarpone, cukru pudru, żelatyny, szklanki gorącej wody i kremu czekoladowego.
Ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste można uzyskać poprzez przełożenie kremami, ale nie jest to konieczne. Wystarczy do ciasta dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Fit ciasto czekoladowe
Chętnie wybierany jest także przepis na fit ciasto czekoladowe, które składa się z produktów, które nie zawierają glutenu, laktozy i cukru. W skład fit ciasta z czekoladą wchodzą dojrzałe banany, mąka ryżowa, kakao, olej kokosowy, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Do przepisu można wykorzystać daktyle, rodzynki, żurawinę, wiórki kokosowe lub orzeszki, w zależności od upodobania. Ciasto może być również przełożone fit kremem, ale chętniej spożywane jest w wersji klasycznej, bez dodatków.
Istnieje wiele przepisów na brownie, wszystkie łączy obecność czekolady lub intensywnego w smaku kakao. To pomysł na deser, który zawsze się sprawdza!