Brownie z czerwonej fasoli Oli Żuraw
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zdrowa wersja czekoladowego brownie.
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki oliwy
4 jajka
1 dojrzały banan
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
50 g orzechów (włoskich lub laskowych)
5 suszonych śliwek
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Masło do nasmarowania tortownicy
Kakao, czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji
Brownie z czerwonej fasoli Oli Żuraw
Brownie z czerwonej fasoli Oli Żuraw
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Popularne na całym świecie brownie to świetny dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowane na bazie czerwonej fasoli stanie się ulubionym deserem nawet dla tych, którzy są na diecie!
- Do kielicha blendera wsyp odsączoną fasolę z puszki i pozostałe składniki (oprócz śliwek, czekolady oraz orzechów). Miksuj na jednolitą masę przez ok. 10 minut.
- Posiekaj i dodaj do masy pokrojone na małe kawałki orzechy, śliwki oraz czekoladę.
- Przełóż całość do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 15 cm.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
- Po wyjęciu odstaw brownie do ostygnięcia na ok. 15 min.
- Udekoruj według uznania - np. posyp kakao i wiórkami kokosowymi.
Komentarze