Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dżemy

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Najprościej mówiąc, dżem to przetwór owocowy. Oficjalne normy mówią, że dany produkt możemy nazwać dżemem w momencie, gdy zawiera od przynajmniej 35% owoców. I choć powszechnie dżemy kojarzone są z wyrobami z owoców, jednak często można spotkać również wytrawne dżemy z warzyw.

Z jakich owoców zrobić dżem?

Najpopularniejszym rodzajem dżemu jest dżem z truskawek. Równie popularne są także dżemy malonowe i jagodowe. Może więc powiedzieć, że owoce leśne to zdecydowani faworyci tego rodzaju przetworów. Coraz częściej jednak przyrządza się dżemy z brzoskwiń, jabłek, gruszek, a nawet pomarańczy. Do łask wracają również przetwory o kwaskowym posmaku, niekoniecznie tak słodkie, przyrządzone np. z wiśni, czarnych i czerwonych porzeczek, żurawiny czy pigwy.

Dżem z warzyw

Z jakich warzyw można zrobić dżem? Właściwie to z jakich tylko zapragniemy. Największą popularnością cieszą się jednak dżemy pomidorowe (w szczególności z zielonych pomidorów), dżem z dyni czy marchwi.

Przepis na dżem

Uniwersalny przepis na dżem można podsumować w jednym zdaniu: to zagotowanie owoców z cukrem w proporcji 3:1 lub 2:1, w zależności jak słodkie przetwory lubimy. Jeśli owoce same w sobie są słodkie, możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przekładamy do słoików i zakręcamy.