Dżemy
Najprościej mówiąc, dżem to przetwór owocowy. Oficjalne normy mówią, że dany produkt możemy nazwać dżemem w momencie, gdy zawiera od przynajmniej 35% owoców. I choć powszechnie dżemy kojarzone są z wyrobami z owoców, jednak często można spotkać również wytrawne dżemy z warzyw.
Z jakich owoców zrobić dżem?
Najpopularniejszym rodzajem dżemu jest dżem z truskawek. Równie popularne są także dżemy malonowe i jagodowe. Może więc powiedzieć, że owoce leśne to zdecydowani faworyci tego rodzaju przetworów. Coraz częściej jednak przyrządza się dżemy z brzoskwiń, jabłek, gruszek, a nawet pomarańczy. Do łask wracają również przetwory o kwaskowym posmaku, niekoniecznie tak słodkie, przyrządzone np. z wiśni, czarnych i czerwonych porzeczek, żurawiny czy pigwy.
Dżem z warzyw
Z jakich warzyw można zrobić dżem? Właściwie to z jakich tylko zapragniemy. Największą popularnością cieszą się jednak dżemy pomidorowe (w szczególności z zielonych pomidorów), dżem z dyni czy marchwi.
Przepis na dżem
Uniwersalny przepis na dżem można podsumować w jednym zdaniu: to zagotowanie owoców z cukrem w proporcji 3:1 lub 2:1, w zależności jak słodkie przetwory lubimy. Jeśli owoce same w sobie są słodkie, możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przekładamy do słoików i zakręcamy.