Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.75 (Liczba ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gołąbki z boczkiem, mieszanym mięsem mielonym w sosie z wywaru z jagnięciny.

Składniki

sucha bułka
50 ml mleka
liści białej kapusty
szalotka
ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 g boczku krojonego w kostkę
500 g mieszanego mięsa mielonego
jajo
1/2 łyżeczka siekanego majeranku
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
250 ml wywaru z jagnięciny
100 ml śmietany
1-2 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów
nić kuchenna lub klamerki do roladek

Opis wykonania

Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Liście kapusty umyć, włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Na koniec liście zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciąć grube żyłki liści. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę i pokrojony boczek poddusić na patelni w gorącym maśle. Dodać do krojonej bułki, dobrze wymieszać z mięsem mielonym, jajem, czosnkiem i majerankiem. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układać dwa liście kapusty tak, aby nieco na siebie zachodziły, kłaść nieco nadzienia, zawijać i zawiązywać nicią kuchenną. Roladki mocno obsmażyć z obu stron w rondlu na maśle, a następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Podlać wywarem z jagnięciny i gotować na parze ok. 40 minut według przepisu. Wyjąć gołąbki i utrzymywać w cieple. Wywar z gotowania gołąbków wymieszać w garnku ze śmietaną, lekko zagotować, doprawić do smaku, według uznania zagęścić zagęszczaczem do sosów. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, liście kapusty: 3 minuty, gołąbki: 40 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Super pyszne. Podane z sosem pomidorowym.
Patrycja Lewandowska
Najlepsze klasyczne :)
MiszelPiszel
Wszyscy uwielbiamy gołąbki! Ja nie związuje nicią jak w przepisie i nic się nie rozpada.
Natalia Kowalska
Jak u babci.
Sylwucha
Gołąbki…klasyka smaku. Każdy uwielbia :)
Radosław
Najlepsze z młodej kapusty. Pychota
Maria Izabela
Pyszne gołąbki - dla nas najlepsze kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą :)
Toporkiewicz
Bardzo dobre
Rene
Przepyszne gołąbki! Farsz idealnie doprawiony, a kapusta miękka i soczysta. Sos pomidorowy dodaje całości wspaniałego smaku. Pracochłonne, ale warte każdej minuty.
Ancyna
Lubimy, najlepsze domowe
Sebastian Majewski
tradycyjne polskie danie mega smaczne
yummyyum
To jeden z moich ulubionych przepisów na gołąbki. Mięsko jagnięce ma zupełnie inny smak niż wieprzowe. Polecam spróbować
Mila
Przepyszne gołąbki. Polecam przepis
Lalaxo
Domownicy kochają gołąbki. Zawsze robię z podwójnej porcji a i tak znikają w mig!
Mateusz Mirga1309
Moje ulubione danie! U mnie musi być z ziemniaczkami.
annaolejarz
Zawsze wychodzą pyszne
Bacardi
Zaserwowane na niedzielny obiadek z karmelizowaną marchewką i ziemniaczkami, bardzo fajne danie
EBigaa
Gołąbek na obiadek to poezja !!
MasiaKasia
Nigdy nie dodawałam wcześniej boczku, dzięki temu farsz jest dużo smaczniejszy
yummyyum
Uwielbiam. Zawsze bałam się tego dania, dzięki temu przepisów i zrozumiałam że było to zupełnie nie potrzebne
Kobagata
Szybko znikały ze stołu! Bardzo dobre