Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gołąbki z boczkiem, mieszanym mięsem mielonym w sosie z wywaru z jagnięciny.

Składniki

sucha bułka
50 ml mleka
liści białej kapusty
szalotka
ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 g boczku krojonego w kostkę
500 g mieszanego mięsa mielonego
jajo
1/2 łyżeczka siekanego majeranku
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
250 ml wywaru z jagnięciny
100 ml śmietany
1-2 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów
nić kuchenna lub klamerki do roladek

Opis wykonania

Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Liście kapusty umyć, włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Na koniec liście zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciąć grube żyłki liści. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę i pokrojony boczek poddusić na patelni w gorącym maśle. Dodać do krojonej bułki, dobrze wymieszać z mięsem mielonym, jajem, czosnkiem i majerankiem. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układać dwa liście kapusty tak, aby nieco na siebie zachodziły, kłaść nieco nadzienia, zawijać i zawiązywać nicią kuchenną. Roladki mocno obsmażyć z obu stron w rondlu na maśle, a następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Podlać wywarem z jagnięciny i gotować na parze ok. 40 minut według przepisu. Wyjąć gołąbki i utrzymywać w cieple. Wywar z gotowania gołąbków wymieszać w garnku ze śmietaną, lekko zagotować, doprawić do smaku, według uznania zagęścić zagęszczaczem do sosów. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, liście kapusty: 3 minuty, gołąbki: 40 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Super pyszne. Podane z sosem pomidorowym.
Patrycja Lewandowska
Najlepsze klasyczne :)
MiszelPiszel
Wszyscy uwielbiamy gołąbki! Ja nie związuje nicią jak w przepisie i nic się nie rozpada.
Natalia Kowalska
Jak u babci.
Sylwucha
Gołąbki…klasyka smaku. Każdy uwielbia :)
Radosław
Najlepsze z młodej kapusty. Pychota
Maria Izabela
Pyszne gołąbki - dla nas najlepsze kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą :)
Toporkiewicz
Bardzo dobre
Rene
Przepyszne gołąbki! Farsz idealnie doprawiony, a kapusta miękka i soczysta. Sos pomidorowy dodaje całości wspaniałego smaku. Pracochłonne, ale warte każdej minuty.
Ancyna
Lubimy, najlepsze domowe
Sebastian Majewski
tradycyjne polskie danie mega smaczne