Gołąbki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Gołąbki z boczkiem, mieszanym mięsem mielonym w sosie z wywaru z jagnięciny.
Składniki
sucha bułka
50 ml mleka
liści białej kapusty
szalotka
ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 g boczku krojonego w kostkę
500 g mieszanego mięsa mielonego
jajo
1/2 łyżeczka siekanego majeranku
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
250 ml wywaru z jagnięciny
100 ml śmietany
1-2 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów
nić kuchenna lub klamerki do roladek
Gołąbki
Gołąbki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Liście kapusty umyć, włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Na koniec liście zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciąć grube żyłki liści. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę i pokrojony boczek poddusić na patelni w gorącym maśle. Dodać do krojonej bułki, dobrze wymieszać z mięsem mielonym, jajem, czosnkiem i majerankiem. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układać dwa liście kapusty tak, aby nieco na siebie zachodziły, kłaść nieco nadzienia, zawijać i zawiązywać nicią kuchenną. Roladki mocno obsmażyć z obu stron w rondlu na maśle, a następnie włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Podlać wywarem z jagnięciny i gotować na parze ok. 40 minut według przepisu. Wyjąć gołąbki i utrzymywać w cieple. Wywar z gotowania gołąbków wymieszać w garnku ze śmietaną, lekko zagotować, doprawić do smaku, według uznania zagęścić zagęszczaczem do sosów.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, liście kapusty: 3 minuty, gołąbki: 40 minut.
Komentarze