Zupa serowa z grzankami
4 porcje
Średnie
Składniki
Zupa serowa z grzankami
Zupa serowa z grzankami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak prosta w przygotowaniu jest zupa serowa? Przepis mówi:
Warzywa umyj, obierz i umieść w garnku. Zalej je zimną wodą. Warzywa gotuj na niedużym ogniu, aż bulion nabierze smaku, a warzywa zmiękną.
Bulion przecedź do osobnego garnka. Odłóż na bok marchewkę, por i cebulę, pozostałe warzywa nie będą już potrzebne. Do bulionu dodaj serki topione, sól, pieprz i majeranek i gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, a całość nieco zgęstnieje (około 20 minut).
Dodaj odłożone wcześniej warzywa i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W międzyczasie możesz przygotować dodatki:
Chleb pokrój w kostkę i podsmażamy z odrobiną oliwy, aż się zrumieni. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w cienkie paski wędzony boczek, aż będzie chrupiący.
Szukasz wyposażenia do swojej kuchni? Sprawdź sprzęty Bosch: Płyty indukcyjne Bosch
Gęsta zupa serowa z serków topionych najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Przelej ją do głębokich talerzy i udekoruj, posypując grzankami i chipsami z boczku.
Smacznego!
Zobacz także: Jak zrobić domowe grzanki?
Komentarze