Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy krem to doskonały sposób na przemycenie niejadkom wielu cennych składników. Ponadto większość z nich rozgrzewa, doskonale sprawdzając się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa serowa z grzankami i odrobiną boczku, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia, a jednocześnie jest bajecznie prosta w przygotowaniu.

Składniki

6 szt. serek topiony czysty (tylżycki, emmentaler)
1 pęczek włoszczyzna
ok. 3 l woda
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka majeranek
do smaku sól i pieprz
opcjonalnie boczek wędzony
opcjonalnie chleb pełnoziarnisty

Opis wykonania

Jak prosta w przygotowaniu jest zupa serowa? Przepis mówi:

Warzywa umyj, obierz i umieść w garnku. Zalej je zimną wodą. Warzywa gotuj na niedużym ogniu, aż bulion nabierze smaku, a warzywa zmiękną.

Bulion przecedź do osobnego garnka. Odłóż na bok marchewkę, por i cebulę, pozostałe warzywa nie będą już potrzebne. Do bulionu dodaj serki topione, sól, pieprz i majeranek i gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, a całość nieco zgęstnieje (około 20 minut).

Dodaj odłożone wcześniej warzywa i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

W międzyczasie możesz przygotować dodatki:

Chleb pokrój w kostkę i podsmażamy z odrobiną oliwy, aż się zrumieni. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w cienkie paski wędzony boczek, aż będzie chrupiący.

Szukasz wyposażenia do swojej kuchni? Sprawdź sprzęty Bosch: Płyty indukcyjne Bosch

Gęsta zupa serowa z serków topionych najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Przelej ją do głębokich talerzy i udekoruj, posypując grzankami i chipsami z boczku.

Smacznego!

Zobacz także: Jak zrobić domowe grzanki?

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Bardzo intensywna w smaku dzięki mieszance serów, idealna z chrupiącą grzanką