Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem

Zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Fantastyczna zupa.Polecam.

Składniki

1 mały kalafior
3 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 por (tylko biała część)
2 średnie cebule
1 żółta papryka
3l bulionu drobiowego
100ml.śmietany 18%
4 żółtka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanego lubczyku lub zielonej pietruszki
1 łyżeczka kurkumy
sól morska,świeżo mielony pieprz do smaku
2 bułki pszenne na grzanki

Opis wykonania

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy płuczemy kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion kroimy. Por płuczemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, por delikatnie podsmażamy, dodajemy resztę warzyw, kilka chwil dusimy, mieszamy, zalewamy bulionem, wsypujemy kurkumę. Gotujemy ok.20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem. Śmietanę mieszamy z żółtkami, wlewamy do zupy. Gasimy płomień, doprawiamy do smaku. Bułki kroimy w kostkę, robimy grzanki. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy posiekanym lubczykiem, podajemy z grzankami. SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zdrowa i pożywna zupa na każdą porę roku.