Zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem
Zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy płuczemy kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion kroimy. Por płuczemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, por delikatnie podsmażamy, dodajemy resztę warzyw, kilka chwil dusimy, mieszamy, zalewamy bulionem, wsypujemy kurkumę. Gotujemy ok.20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem. Śmietanę mieszamy z żółtkami, wlewamy do zupy. Gasimy płomień, doprawiamy do smaku. Bułki kroimy w kostkę, robimy grzanki. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy posiekanym lubczykiem, podajemy z grzankami. SMACZNEGO.
Komentarze