Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa szparagowa z białych szparagów to wykwintne danie, które zachwyca delikatnym smakiem i eleganckim wyglądem. Białe szparagi, ze względu na swój łagodniejszy smak w porównaniu do zielonych, stanowią doskonałą bazę dla tej zupy. Przygotowana z świeżych składników i delikatnie doprawiona zupa szparagowa z białych szparagów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

1 garść - grzanek
1 l - bulionu
2 szt. - ziemniaków
2 pęczki - szparagów białych
2 ziarna - ziela angielskiego
2 szt. - pietruszki
1 szt. - cebuli
3 łyżki - śmietany 18 %
1 szczypta - soli
1 szczypta - pieprzu

Opis wykonania

Jak zrobić zupę szparagową? Rozpocznij od obrania szparagów oraz innych warzyw. Następnie pokrój drobno cebulę i zasmaż ją na złoto w garnku. Dodaj do garnka również pokrojoną pietruszkę i ziela angielskie, kontynuując smażenie.

Po około 10 minutach dolej bulion i wrzuć przekrojone na pół szparagi oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj całość przez około pół godziny, aż składniki staną się miękkie i aromatyczne.

Po ugotowaniu wyjmij górne części szparagów i odłóż je na talerz. Następnie usuń z garnka ziele angielskie. Zblenduj resztę składników w garnku, dodając śmietanę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przecedź zupę przez sitko, pozbywając się ewentualnych resztek szparagów. Dopraw zupę do smaku.

Jeśli chcesz uzyskać zupę-krem ze szparagów wystarczy całość zblendować.

Najlepsza zupa szparagowa wychodzi z białych warzyw, które często mają słodszy smak. Zielone szparagi mają aromat, który jest bardziej trawiasty i intensywny. Zupa z zielonych szparagów ma zazwyczaj bardziej wyrazisty zapach.

Posiekane lub płatki migdałów dodają chrupkości i orzechowego smaku. Z kolei biały pieprz jest delikatniejszy niż czarny i może być używany do delikatnego doprawienia kremu. Delikatna nuta gałki muszkatołowej może dodać głębi smaku.

Podanie

Podawaj zupę ze świeżo przygotowanymi grzankami i na wierzchu umieść odłożone wcześniej górne części szparagów. Możesz także udekorować danie kleksem śmietany lub posiekaną pietruszką.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
Pyszna!! Polecam
Lalaxo
Wolę zielone szparagi. Mniam