Zupa z białych szparagów
4 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Zupa z białych szparagów
Zupa z białych szparagów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić zupę szparagową? Rozpocznij od obrania szparagów oraz innych warzyw. Następnie pokrój drobno cebulę i zasmaż ją na złoto w garnku. Dodaj do garnka również pokrojoną pietruszkę i ziela angielskie, kontynuując smażenie.
Po około 10 minutach dolej bulion i wrzuć przekrojone na pół szparagi oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj całość przez około pół godziny, aż składniki staną się miękkie i aromatyczne.
Po ugotowaniu wyjmij górne części szparagów i odłóż je na talerz. Następnie usuń z garnka ziele angielskie. Zblenduj resztę składników w garnku, dodając śmietanę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przecedź zupę przez sitko, pozbywając się ewentualnych resztek szparagów. Dopraw zupę do smaku.
Jeśli chcesz uzyskać zupę-krem ze szparagów wystarczy całość zblendować.
Najlepsza zupa szparagowa wychodzi z białych warzyw, które często mają słodszy smak. Zielone szparagi mają aromat, który jest bardziej trawiasty i intensywny. Zupa z zielonych szparagów ma zazwyczaj bardziej wyrazisty zapach.
Posiekane lub płatki migdałów dodają chrupkości i orzechowego smaku. Z kolei biały pieprz jest delikatniejszy niż czarny i może być używany do delikatnego doprawienia kremu. Delikatna nuta gałki muszkatołowej może dodać głębi smaku.
Podanie
Podawaj zupę ze świeżo przygotowanymi grzankami i na wierzchu umieść odłożone wcześniej górne części szparagów. Możesz także udekorować danie kleksem śmietany lub posiekaną pietruszką.
Komentarze