Jabłka
Legenda głosi, że Newton wymyślił teorię powszechnego ciążenia, kiedy na głowę spadło mu jabłko. Nie wiadomo, czy słynny fizyk schrupał jabłko jeszcze pod drzewem, czy przyniósł do domu i zrobił z niego coś pysznego. Wiadomo za to, że jabłka są smaczne i zdrowe – obniżają cholesterol, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają odchudzanie, dobrze wpływają na wzrok. A to tylko niektóre zalety tych najpopularniejszych owoców w Polsce. Oto, co można zrobić z jabłek:
Desery z jabłkami
Desery z jabłkami to smaki dzieciństwa i podwieczorków u babci. Nie może wśród nich zabraknąć takich klasyków jak placki z jabłkami lub drożdżowe racuchy.
Zdrowe przekąski z jabłkami zaś wspomogą w przezwyciężeniu ochoty na słodycze podczas diety. Aromatyczne batoniki owsiane według przepisu z Akademii Smaku przydadzą się na treningu, w pracy albo na wycieczce za miasto.
Ciasta z jabłkami
Jesień to czas szarlotek. Do ich przygotowania idealną odmianą są kwaśne i kruche – szara reneta, antonówka, gloster. Latem najsmaczniejszą szarlotkę upieczesz z papierówek. Oprócz klasycznej szarlotki wśród przepisów na ciasta z jabłkami w Akademii Smaku znajdziesz:
-
szarlotkę na jaglanym spodzie,
-
strudel jabłkowy,
-
tartę jabłkową,
-
szarlotkę fit.
Przetwory z jabłek
Choć jabłka są dostępne cały rok, przetwory z dojrzałych na słońcu, świeżych jabłek zimą osłodzą każdy dzień. Można je wykorzystać jako dżemy do kanapek lub naleśników lub mus jabłkowy do szarlotki.
Dodatek do mięs i ryb
Choć jabłka kojarzą się z daniami na słodko, ich winny smak doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi i rybami. Słynna kaczka z jabłkami to niejedyne wytrawne obiadowe danie, jakie można zrobić z jabłkami. W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na:
-
dorsza z jabłkami,
-
soczystą wątróbkę z jabłkami,
-
zupę-krem z pietruszki i jabłka
oraz wiele innych pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka.