Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jabłka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Legenda głosi, że Newton wymyślił teorię powszechnego ciążenia, kiedy na głowę spadło mu jabłko. Nie wiadomo, czy słynny fizyk schrupał jabłko jeszcze pod drzewem, czy przyniósł do domu i zrobił z niego coś pysznego. Wiadomo za to, że jabłka są smaczne i zdrowe – obniżają cholesterol, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają odchudzanie, dobrze wpływają na wzrok. A to tylko niektóre zalety tych najpopularniejszych owoców w Polsce. Oto, co można zrobić z jabłek:

 

Desery z jabłkami

 

Desery z jabłkami to smaki dzieciństwa i podwieczorków u babci. Nie może wśród nich zabraknąć takich klasyków jak placki z jabłkami lub drożdżowe racuchy.

Zdrowe przekąski z jabłkami zaś wspomogą w przezwyciężeniu ochoty na słodycze podczas diety. Aromatyczne batoniki owsiane według przepisu z Akademii Smaku przydadzą się na treningu, w pracy albo na wycieczce za miasto.

 

Ciasta z jabłkami

 

Jesień to czas szarlotek. Do ich przygotowania idealną odmianą są kwaśne i kruche – szara reneta, antonówka, gloster. Latem najsmaczniejszą szarlotkę upieczesz z papierówek. Oprócz klasycznej szarlotki wśród przepisów na ciasta z jabłkami w Akademii Smaku znajdziesz: 

 

  • szarlotkę na jaglanym spodzie, 

  • strudel jabłkowy, 

  • tartę jabłkową,

  • szarlotkę fit. 


 

Przetwory z jabłek

 

Choć jabłka są dostępne cały rok, przetwory z dojrzałych na słońcu, świeżych jabłek zimą osłodzą każdy dzień. Można je wykorzystać jako dżemy  do kanapek lub naleśników lub mus jabłkowy do szarlotki.

 

Dodatek do mięs i ryb

 

Choć jabłka kojarzą się z daniami na słodko, ich winny smak doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi i rybami. Słynna kaczka z jabłkami to niejedyne wytrawne obiadowe danie, jakie można zrobić z jabłkami. W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na:

 

  • dorsza z jabłkami, 

  • soczystą wątróbkę z jabłkami, 

  • zupę-krem z pietruszki i jabłka 

 

oraz wiele innych pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka.