Zupa krem z buraków
6 porcje
50 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Zupa krem z buraków
Zupa krem z buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początku należy ugotować buraki. Umieść buraki w dużym garnku i zalej je wodą, tak aby woda całkowicie pokrywała buraki. Dodaj odrobinę soli do wody, aby wzmocnić smak buraków. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj buraki na wolnym ogniu przez około 40-50 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie. Po ostudzeniu buraki będą łatwiejsze do obierania.
Jak zrobić krem z buraka czerwonego i jabłek? Na początku należy cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym/maśle klarowanym. Po chwili dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ugotowane buraki i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką.
Do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę, zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Dodajemy zawartość patelni oraz obrane i pokrojone jabłko. Jak długo gotować zupę krem z buraka czerwonego? Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut.
Zupę blendujemy z pomocą blendera ręcznego na gładką masę i przyprawiamy ziołami - uzyskujemy w ten sposób klasyczny krem z buraka.
Prosty krem z buraków jest gotowy do podania! Możesz go serwować na ciepło, posypany świeżo mielonym pieprzem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki.
Wskazówka: Warto wspomnieć, iż gotowane buraki są idealne do wykorzystania w różnych potrawach, od sałatek po zupy i dania główne. Teraz możesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi burakami czerwonymi w swojej kuchni!
Komentarze