Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z buraków gotowanych. Ta wyjątkowo smaczna, gładka zupa z buraków jest idealnym rozwiązaniem na chłodne dni. Jej głęboka barwa i bogaty smak to doskonałe połączenie pełne wartości odżywczych.

Składniki

1,5 l woda
1 szt. cebula
600 g buraki
1/2 szt. papryka czerwona
1 szt. jabłko
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
400 g passata
2 ząbki czosnku
1 łyżka olej kokosowy
1 szczypta sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
1 szczypta zioła prowansalskie, tymianek, oregano

Opis wykonania

Na początku należy ugotować buraki. Umieść buraki w dużym garnku i zalej je wodą, tak aby woda całkowicie pokrywała buraki. Dodaj odrobinę soli do wody, aby wzmocnić smak buraków. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj buraki na wolnym ogniu przez około 40-50 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie. Po ostudzeniu buraki będą łatwiejsze do obierania.

Jak zrobić krem z buraka czerwonego i jabłek? Na początku należy cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym/maśle klarowanym. Po chwili dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ugotowane buraki i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką.

Do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę, zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Dodajemy zawartość patelni oraz obrane i pokrojone jabłko. Jak długo gotować zupę krem z buraka czerwonego? Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut.

Zupę blendujemy z pomocą blendera ręcznego na gładką masę i przyprawiamy ziołami - uzyskujemy w ten sposób klasyczny krem z buraka.

Prosty krem z buraków jest gotowy do podania! Możesz go serwować na ciepło, posypany świeżo mielonym pieprzem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki.

Wskazówka: Warto wspomnieć, iż gotowane buraki są idealne do wykorzystania w różnych potrawach, od sałatek po zupy i dania główne. Teraz możesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi burakami czerwonymi w swojej kuchni!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Uwielbiam zupy kremy!
Radosław
Ten przepis wydaje się być idealny dla osób poszukujących szybkich i prostych przepisów.
Marzenna
Moja zupka jest bardziej gęstaz dodatkiem chrupiących ziaren słonecznika.
zielone_obloczki
Polecam zupę:)
Ewusia1222
Pyszna zupa krem