Jaglanka
Jaglanka to pyszny i pożywny posiłek przygotowywany z kaszy jaglanej. Potrawa jest idealna dla osób pragnących poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci, ze względu na zawartą w kaszy krzemionkę. Zobacz, jak przyrządzić to zdrowe danie!
Co dodać do jaglanki?
Jeśli marzy Ci się szybka i prosta potrawa na śniadanie to jaglanka jest doskonałym rozwiązaniem. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku z kaszy, należy najpierw odpowiednio ją ugotować. W tym celu dobrze przepłucz kaszę w zimnej wodzie, a potem we wrzątku.
Jaglanka najlepiej smakuje na mleku (migdałowym, kokosowym, ryżowym, sojowym lub owsianym) i posłodzona cukrem trzcinowym lub syropem klonowym. Latem warto dodać do niej sezonowe owoce (morele, truskawki lub maliny) i włoskie orzechy, natomiast zimą kawałki mandarynki, suszone figi i miód z mniszka lekarskiego. Kasza jaglana wyśmienicie smakuje też z morwą białą, jabłkami, jagodami goji i orzechami laskowymi. Warto również spróbować jaglanki w wydaniu na słono – z warzywami i uprażonymi pestkami z dyni lub słonecznika.